Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Maestrul icoanelor pe sticlă / Lucrările lui Ciprian Zancu sunt apreciate la Cremona

Ciprian Zancu, de 37 de ani, rezident la Cremona de patru ani, este unul dintre puţinii artişti români din Italia care realizează icoane pe sticlă. Cotidianul La Provincia di Cremona îi dedică un amplu material, publicând şi numeroase lucrări ale artistului.

Pasiunea lui Ciprian pentru pictură datează de când era copil. Abilitatea sa s-a dezvoltat ulterior, după ce a absolvit un liceul cu profil fizică- matematică.

Lucrând în România într-o fabrică de sticlă în sectorul picturii, şi-a cunoscut mentorul, care avea pasiune pentru pictura naivă ţărănească, şi l-a învăţat tehnica picturii pe sticlă.

Pentru a-şi întreţine familia, Ciprian nu avea foarte mult timp de dedicat pasiunii sale, dar când reuşea să se desprindă puţin timp încerca mereu să picteze.

Şi încerca să o facă utilizând o tehnica corectă: cu lumânarea aprinsă şi la lumina soarelui. Icoanele “naive ţărăneşti” pe sticlă se fac întotdeauna la lumina soarelui şi niciodată seara.

Este necesar să se lucreze mereu în perioadele cele mai proaspete ale anului, niciodată vara, pentru a evita ca picturile să fie distruse de căldură, împiedicând culorile să se usuce.

“Mi se întâmplă deseori – povesteşte Ciprian – să simt înăuntrul meu nevoia de nestăpânit de a crea o icoană, şi atunci mă închid în camera de lucru şi dau mână liberă picturii.

În acele momente sunt foarte liniştit, fericit ca un copil şi mă pierd în creaţia mea.

Fiecare icoană pe care am făcut-o a fost pentru o ocazie specială sau pentru o persoană care mi-a cerut să-i fac una. Nu am dat niciodată o icoană deja făcută unei persoane doar pentru că mi-a spus că-i place.

Le realizez mereu special pentru cei care îmi cer. Caut mereu să nu urmez modelele clasice de icoane, ci să dau o interpretare şi o notă personală“.

La cererea preotului român de la Cremona, Ciprian Zancu a făcut 34 de icoane naive pe sticlă, care sunt expuse în biserica română de pe via XX Settembre numai pentru sărbători sau în zilele naţionale importante.

O parte dintre icoanele create de Ciprian au fost expuse acum doi ani, în piazza Stradivari cu ocazia zilei voluntariatului. Zile în care toate comunităţile străine din Cremona s-au întâlnit în centrul oraşului.

Lucrările sale sunt foarte apreciate de cremonezi şi de străini.

Sursa: http://www.gazetaromaneasca.com/utile/55-cultur/5776-maestrul-icoanelor-pe-sticl-lucrrile-lui-ciprian-zancu-sunt-apreciate-la-cremona.html

Lasati un raspuns