Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Avezzano: S-au furat moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion! Preotul Mititelu cere ajutorul comunităţii

Furt la biserica românească din Avezzano, chiar în Vinerea mare, înainte de Paşte. Din biserică, în timpul spovedaniei, a dispărut cutia cu moaştele celor doi sfinţi martiri care dau numele bisericii: Epictet şi Astion. Este vorba de cei mai vechi sfinţi martiri de pe teritoriul României scrie Gazeta Romaneasca preluata de Romanian Global News.

Era ora 18.30, biserica era aglomerată, iar părintele îi împărtăşea pe oameni, înaintea Paştelui. Cineva a profitat de aglomeraţie pentru a lua din cutia mare de aur cutia mai mică de argint care adăpostea relicvele sfinţilor.

“E posibil ca din prea multă credință, cineva să fure sfintele moaște”

Românii din Italia sunt rugați de preotul paroh, Daniel Mititelu, să dea o mână de ajutor în găsirea făptașilor. “Dacă s-ar înapoia moaștele, acest loc poate redeveni un adevărat loc de pelerinaj pentru credincioșii ortodocși”

Parohia Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion de la Avezzano a fost înfiinţată în anul 2007 iar moaştele sfinte au fost aduse în 2011.

“Prin bunăvoinţa Episcopului Visarion din Tulcea şi cu binecuvântarea Episcopului Siluan am reuşit să aducem în sfânta noastră biserică părticele din moaştele celor doi sfinţi.

Pentru toată lumea creştinismului ortodox aceşti doi sfinţi sunt cunoscuţi ca cei mai vechi de pe teritoriul ţării. Un motiv de mândrie în plus pentru parohia noastră.” ne-a declarat preotul paroh Daniel Mititelu.

Tot el ne-a dat şi câteva detalii despre moaştele celor doi sfinţi. “În vara anului 2001, săpăturile de pe şantierul arheologic al anticei cetăţi romano-bizantine Halmyris, aflată între localităţile Murighiol şi Dunava, judeţul Tulcea, au dus la descoperirea, la 15 august, în chiar ziua Adormirii Maicii Domnului, a unei cripte în care se aflau moaştele sfinţilor Epictet şi Astion, martirizaţi în această cetate, sub Diocleţian, la 8 iulie 290.

A fost ca o minune, sfinţii erau trecuţi în calendar, însă nu se ştia nimic despre osemintele sau mormântul lor. Cu atât mai mult pentru noi, cei de aici din Avezzano, prezenţa părticelelor sfinte era deosebit de importantă”

Părintele Mititelu este foarte afectat pentru cele întâmplate, datorită semnificaţiei şi importanţei pe care le avea prezenţa moaştelor celor doi sfinţi, în biserica din Avezzano.

“Credincioşii noştri erau obişnuiţi să le găsească la intrare, în partea stângă. Înainte de toate treceau prin acel loc, sărutau cutia şi apoi asistau la slujbă. La ieşire obiceiul se repeta. Avea o semnificaţie şi o importanţă deosebită.”

Sfântul Epictet era originar din Răsărit. Se spune că prin puterea rugăciunii sale, putea deschide ochii orbilor, vindeca pe leproşi şi pe ologi şi scotea duhurile necurate din cei îndrăciţi. Tocmai datorită semnificaţiei acestor minuni, preotul Mititelu are mai multe ipoteze.

“E posibil ca cel sau cei care au furat moaştele să aibă un bolnav în familie şi trăiesc cu speranţa că ducându-le alături, să facă minuni.

Mulţi dintre enoriaşii noştri au declarat că au visat sfinţii, iar acest lucru a fost interpretat de mulţi ca o minune.”

O a doua ipoteză a preotului este fanatismul. “Între credință și fanatism este o distanță mică. E posibil ca din prea multă credință, cineva să fure sfintele moaște.”

Preotul Daniel Mititelu face un apel prin intermediul publicaţiei noastre către cei care au furat moaştele sfinte. “Eu îi rog pe cei care au furat relicvele sfinte să le înapoieze. Nu îi voi denunţa şi nu voi face public numele. Îi aştept să se spovedească, să stea de vorbă cu mine ca în faţa unui duhovnic şi să îndrepte lucrurile.

Credincioşii de aici au nevoie de moaşte, parohia noastră devenise ca un loc de pelerinaj. Veneau credincioşi ortodocşi din toate părţile, foarte mulţi de la Roma.”

Despre caz a vorbit şi cotidianul local “Il Centro”, care notează că de caz se ocupă şi carabinierii.

Cei care au informaţii utile care pot duce la găsirea relicvelor furate, sunt rugaţi să îl contacteze pe părintele Daniel Mititelu la tel. 389 150 78 53

Un articol de Andi Rădiu, Gazeta Romaneasca

 

Sursa: http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=9202:avezzano-s-au-furat-moatele-sfinilor-epictet-i-astion-preotul-mititelu-cere-ajutorul-comunitii&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns