Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Papa Francisc: rugăciunea adevărată ne face să ieşim din noi înşine şi să ne deschidem trebuinţelor aproapelui

(RV – 11 mai 2013) Adevărata rugăciune ne face să ieşim din noi înşine şi să ne deschidem Tatălui, dar şi fraţilor aflaţi în suferinţă, a spus papa Francisc, la Sfânta Liturghie prezidată sâmbătă dimineaţă, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. La celebrarea euharistică au participat unii membri ai Jandarmeriei Vaticane şi un grup de jurnalişti argentinieni împreună cu familiile lor.

Ne oferă mai multe amănunte colegul nostru Sergio Centofanti, de la redacţia centrală: 

Omilia Papei s-a concentrat asupra Evangheliei zilei, în care Isus spune: „Dacă veţi cere ceva Tatălui în numele meu, El vă va da”. „Avem ceva nou aici”, a explicat Pontiful, „ceva care se schimbă, o noutate în rugăciune. Tatăl ne va da totul, dar întotdeauna în numele lui Isus”. Domnul se înalţă la Tatăl, intră „în sanctuarul cerului”, deschide porţile şi le lasă deschise pentru că „El însuşi este poarta” şi „mijloceşte pentru noi”, „până la sfârşitul lumii”, ca un preot:

„El se roagă pentru noi în faţa Tatălui şi mie mi-a plăcut mereu acest lucru. Isus, în învierea sa, a dobândit un trup strălucitor: toate rănile biciuirii şi ale spinilor au dispărut, la fel ca şi vânătăile cauzate de lovituri. Dar El a voit să poarte mereu rănile, iar rănile sale sunt reprezentate tocmai de rugăciunea sa de mijlocire pe lângă Tatăl. Aceasta este noutatea lui Isus care ne spune să avem încredere în rănile sale, în pătimirea sa. El este preot iar rănile reprezintă jertfa sa, acesta fiind un motiv de încredere şi de curaj, nu-i aşa?”

„De multe ori ne plictisim rugându-ne”, observă Papa, ajutându-ne să înţelegem că rugăciunea nu înseamnă să cerem un lucrul sau altul, ci este „mijlocirea lui Isus care-i arată Tatălui rănile sale”.

„Rugăciunea adresată Tatălui în numele lui Isus ne face să ieşim din noi înşine, în schimb rugăciunea care ne plictiseşte rămâne mereu înăuntrul nostru, asemenea unui gând care pleacă şi vine. Dar adevărata rugăciune înseamnă să ieşim din noi înşine spre Tatăl, în numele lui Isus. Este un exod din noi înşine”.

Dar cum putem recunoaşte rănile lui Isus în cer?”, întreabă Pontiful. „La ce şcoală se învaţă recunoaşterea rănilor lui Isus, a acestor răni sacerdotale, de mijlocire? Dar, a explicat, „există şi o altă ieşire din noi înşine, aceea spre rănile fraţilor noştri şi ale surorilor noastre care suferă”.

„Dacă noi nu reuşim să ieşim din noi înşine spre fratele aflat în suferinţă, spre cel bolnav, neştiutor, sărac, exploatat; dacă nu reuşim să ieşim din noi înşine şi să ne îndreptăm spre acele răni, nu vom învăţa niciodată libertatea care ne conduce la cealaltă ieşire din noi înşine, care conduce la rănile lui Isus.”

„Acesta este noul mod de a ne ruga”, a spus în încheiere Papa, îndemnându-ne la încrederea şi curajul pe care le putem dobândi ştiind că Isus, aflat în faţa Tatălui, îi arată rănile sale. Sfântul Părinte ne îndeamnă de asemenea să avem umilinţa acelora care merg că vadă rănile lui Isus în fraţii aflaţi în suferinţă”, care nu au învins asemenea lui Isus, şi care poartă încă Crucea”.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va/news/2013/05/11/papa_francisc:_rug%C4%83ciunea_adev%C4%83rat%C4%83_ne_face_s%C4%83_ie%C5%9Fim_din_noi_%C3%AEn%C5%9Fin/rom-691122

Lasati un raspuns