Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

ANALIZA: Lista unora dintre cei mai influenti MASONI din istorie

Masoneria, o organizatie fraterna, dominata de credinta intr-o fiinta suprema, are peste sase milioane de membrii in intreaga lume. Desi are o vechime de peste cinci secole, organizatia ramane invaluita in mister. De-a lungul timpului, din masonerie au facut parte personalitati importante.
Va prezentam o lista cu unii dintre cei mai influenti masoni din istorie:

Benjamin Franklin. Celebrul om politic, erou al razboiului de independenta american si inventator, a fost initiat in masonerie in anul 1730. El a devenit membru al Lojei Saint John din Philadelphia. Franklin a ajuns Mare Maestru al Lojei.

George Washington. Parinte fondator al SUA si primul presedinte al acestei tari, Washington a fost initiat in tainele masoneriei in 1752. El avea o relatie foarte puternica cu masoneria. A primit rangul de Mare Mason la mai putin de un an de la initiere.

Wolfgang Amadeus Mozart. Compozitorul austriac, fiul unui mason, a fost initiat in tainele organizatiei in 1784. A facut parte din Loja Zur Wohltatigkeit.

Simon Bolivar. Eroul luptei sud-americane pentru independenta fata de Imperiul Spaniol a devenit mason in 1803. Bolivar a facut parte din Loja “Lautaro”, din Cadiz.

Marc Twain. Celebrul scriitor american a devenit mason in 1861, dupa ce a fost initiat de catre Polar Star Lodge No. 79 din St. Louis. La un moment dat a fost suspendat pentru ca nu si-a achitat obligatiile financiare. la scurt timp a fost insa reacceptat. Twain a iesit din Loja in 1867.
Winston Churchill. Fostul prim-ministru britanic a facut parte din Studholme Mason Lodge No. 1591 din Anglia. Chruchill a fost initiat in 1901. Inaintasii sai au fost si ei masoni, la fel ca multi dintre prietenii omului politic. A iesit din loja in 1912, insa a continuat sa contribuie financiar intreaga viata.
Mustafa Kemal Ataturk. Fondatorul Turciei moderne a fost un mason convins. In timpul luptei pentru independenta, cinci dintre ofiterii sai de rang superior erau masoni. Ataturk a facut parte din Loja Veritas din Salonica.

Franklin D. Roosevelt. Fostul presedinte american, care a condus tara in timpul Marii Depresiuni si a Celui De-al Doilea Razboi Mondial, a fost membru onorific al masoneriei. Ceremonia de decernare a titlului s-a desfasurat la Casa Alba.

J. Edgar Hoover. Omul care a creat Federal Bureau of Investigation (FBI) a devenit mason la varsta de 25 de ani, in 1920.

Silvio Berlusconi. Inainte de ascensiunea sa politica, premierul italian a facut parte dintr-o loja masonica numita Propaganda Due. Scopul acesteia era instaurarea in Italia a unui guvern mult mai autoritar. Loja s-a destramat in 1981, la trei ani dupa ce Berlusconi fusese initiat.
Lista masonilor influenti mai include nume precum: ganditorul si poetul francez Voltaire, autorul SF Arthur Conan Doyle, regii britanici Eduard al VII-lea si Eduard al VIII-lea, presedintii americani Lyndon B. Johnson si Harry S. Truman sau poetul si dramaturgul rus Alexander Pushkin.
Printre personalitatile romanesti care au facut parte din masonerie se numara Vasile Alecsandri, fostul premier Constantin Argetoianu, Gheorghe Asachi, Nicolae Balcescu, Simion Barnutiu, Ion C. Bratianu, Dimitrie Bratianu, Ion Ghica, Octavian Goga, Mihail Kogalniceanu, C.A. Rosetti sau Titu Maiorescu.
Masoneria isi are originile la sfarsitul secolului al XVI-lea si inceputul secolului al XVII-lea si este privita din doua puncte de vedere. Primul, pro-masonic, prezinta masoneria ca pe o organizatie fraterna, ai caror membri sunt uniti de idealuri comune morale si metafizice; in cele mai multe dintre ramuri, de credinta intr-o fiinta suprema. Cata vreme masoneria tinde spre perfectionarea omului, este compatibila cu orice credinta sau convingere sincera si nu ar trebui sa apara probleme. Al doilea punct de vedere, anti-masonic, prezinta aceasta organizatie intr-o lumina diabolica, socotind-o o pseudoreligie, cu o organizare ermetica, antisociala si complotista.
Sursa: http://www.manager.ro/articole/afla/analiza:-lista-unora-dintre-cei-mai-influenti-masoni-din-istorie-12353.html

Lasati un raspuns