Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

TURISM | Veliko Târnovo, un weekend frumos, ieftin şi aproape de casă! Bulgaria nu are numai litoral, ci şi o zonă muntoasă de excepţie

Deşi majoritatea românilor care aleg ca destinaţie Bulgaria optează pentru litoralul Mării Negre, sunt turişti care au descoperit şi zonele muntoase ale ţării de la sud de Dunăre. La doar 170 de km de Bucureşti se află unul dintre cele mai pitoreşti oraşe ale vecinilor, Veliko Târnovo, oraş pe care românii l-au botezat “Sighişoara Bulgariei”.

Oraşul este recunoscut pentru centrul său istoric cu case vechi şi magazine de artizanat la parter, însă punctul principal de atracţie îl reprezintă cetatea Tsarevets.

Cetatea este frumos amenajată şi are inclusiv un parc, iar în vârful dealului din interiorul cetăţii se află Biserica Salvatorului Binecuvântat. Aceasta a fost folosită de romani şi de traci ca poziţie defensivă, iar bizantinii au adus-o la forma sa actuală. S-au păstrat ruinele a peste 400 de case, 18 biserici, mănăstiri, magazine, adăposturi, turnuri sau porţi ce se aflau în interiorul cetăţii.

Dacă sunteţi curioşi să aflaţi câte ceva despre viaţa oamenilor din zonă puteţi vizita cele trei muzee deschise publicului în Veliko Târnovo: Sarafkina Kashta, care prezintă meşteşuguri populare, Muzeul de Istorie şi Muzeul Arheologic. Cel mai plăcut e să rătăciţi pe străduţele care duc spre cetate, unde veţi găsi artizani cu obiecte populare colorate, dar şi crame cu vinuri tradiţionale. La doar 4 km de Veliko Târnovo se află satul Arbanassi, fondat în secolul al XV-lea de creştinii veniţi aici din sud-vestul Peninsulei Balcanice.

Cel mai vechi şi mai important lăcaş de cult din sat e Biserica Naşterii Domnului, construită în jurul anului 1650 şi al cărui interior e pictat cu peste 2.000 de scene biblice.

În drumul de întoarcere mai aveţi ocazia să vizitaţi:

✓ Nicopole ad Istrum, o cetate romană construită în anul 102;

✓ Bisericile săpate în stâncă de la Ivanovo, aflate la aproximativ 20 km de Ruse;

✓ Cetatea medievală Cerven, în apropiere de Ivanovo.

Cum ajungi

Din Bucureşti se ajunge cu maşina, trecând prin vamă pe la Giurgiu/Ruse. Sunt 170 de km care se parcurg în maximum 3 ore, din care 60 km în România (Bucureşti- Giurgiu). Se plăteste taxa de pod (la dus – 27 de lei, la întors – 4 leva) şi vigneta la bulgari (10 leva pentru o săptămână).

Preţuri

Cazare de la 30 euro/ noapte camera dublă cu mic dejun la hotel de 3 stele. O masă de prânz bogată costă între 15 şi 25 de leva de persoană (30- 50 de lei).

Sursa: http://www.libertatea.ro//detalii/articol/veliko-tarnovo-weekend-frumos-ieftin-aproape-casa-bulgaria-litoral-muntoasa-exceptie-447200.html?utm_source=LibertateaNewsletter&utm_campaign=Newsletter&utm_medium=eMail

Lasati un raspuns