Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Duminica Orbului

Suntem plini de energie si ii mobilizam pe cei din jur. Rautacismele ne afecteaza randamentul duhovnicesc. Prietenul-sfantul ne da de gandit: nu putem ramane impotmoliti. Parintele mitropolit Andrei: “O liturghie la care se impartaseste doar preotul este dovada de egoism liturgic, caci ospat al credintei este Sfanta Liturghie. Si atunci noi nu suntem egoisti daca mancam in fata oamenilor si pe ei ii lasam sa inghita in sec?”

Un nevazator. O singura slava divina. Inca nu a sosit Noaptea, ci am primit anticipativ Lumina. Suntem “trimisi” la Cel trimis – Siloam, sa ne scaldam in har. Minunea vindecarii: constatam ca ne redobandim vederea duhovniceasca. Bunatatea infinita este daruita tuturor, fara exceptie. Psalmodiem la fiecare amurg: Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru? Tu esti Dumnezeu, Care faci minuni! (Psalmul 76:13,14). Sufletul meu vroia sa fie trist astazi, zicea Eliade, dar nu l-am lasat!

Suntem vindecati de orbecaiala. Ne straduim sa fugim de rau, sa nu fim maniosi, nici invidiosi, nici certareti, nici maniosi, ci (asa cum ne indeamna Didahia) blanzi si rabdatori. Pazitorii Luminii vor tine Poruncile, se vor marturisi, se vor impaca cu toti, vor posti, se vor ruga: “Tie slava in veci, Doamne!” Iar duminica vor frange painea si vor multumi. Candelele nu li se vor sringe, ci vor fi pregatiti de venirea Mirelui. “Decalogul” sfantului Clement Romanul e cel mai bun tratament oftalmologic duhovnicesc:

1. Nu va uitati la fata omului!
2. Pretuiti smerenia!
3. Fiti plini de ravna pentru cuvintele lui Hristos, datatoare de pace adanca si minunata!
4. Fiti sinceri si nu purtati dusmanie!
5. Fara griji zadarnice!
6. Nu uitati ca ziua si noaptea ne arata Invierea!
7. Legati-va sufletele prin nadejde, Hristos nu ne va minti!
8. Parasiti faptele rele!
9. Alipiti-va de cei carora li s-a dat harul!
10. Nu uitati cat de minunata este viata in nemurire!

Marius Matei

 

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/predici/duminica-orbului-135896.html

Lasati un raspuns