Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Flori spirituale

Sufletul omului este asemenea unei scantei dintr-o flacara de o imensa maretie, de o uriasa inaltime, ajungand pana la Cer care se desprinde, traieste o anumita experienta si se intoarce din nou la flacara. Spre surprinderea multora, sufletul omului are nevoie de hrana. Despre ce fel de hrana ar putea fi vorba? Sufletul fiintei umane se hraneste, pe de o parte, asa cum a spus si Domnul Iisus Hristos cu „Logosul”, cu cele ce sunt in Sfanta Scriptura, cu rugaciunea, cu cantarile religioase, cu imnurile si acatistele, pe de alta parte, sufletul se poate hrani si cu asa numitele „flori spirituale”, care au fost sadite, udate si ingrijite de Sfintii Parinti si pe care Biserica Ortodoxa le-a pastrat pentru desfatarea si veselia divinului din noi, credinciosii ortodocsi.

Foarte interesant este faptul ca atunci cand, de pilda, Dumnezeu ne paraseste pentru o vreme, din varii motive, noi, credinciosii ne hranim sufletul cu prezenta Lui care salasluieste in noi. De altfel, cand ajungi sa cunosti Adevarul, sa bei apa vie si sa te hranesti cu painea vietii, cand te unesti cu Domnul Iisus Hristos prin Sfanta Impartasanie, nici-o glorie a pamantului, nici cel mai bun prieten, nici cea mai mare iubire, nimic din toate aceste lucruri nu mai prezinta importanta, caci nu mai traiesti tu , ci Hristos in tine.

Sunt credinciosi care strabat sute si chiar mii de kilometrii pentru a vedea, mirosi si auzi una dintre aceste flori spirituale venite din adancimea intelepciunii duhovnicesti a ortodoxiei. Iata cateva dintre aceste „flori duhovnicesti”:

Plansul
„Prieten bun, castiga-ti plansul si rugaciunea lui Iisus, caci plansul stinge focul vesnic, iar ruga te inalta in sus” (Sfantul Ioan Iacob Hozevitul)

Invatatura
„Mustra pe cei ce te invata invataturi impotriva dogmelor, prin taria virtutilor tale, nu prin puterea de convingere a vorbelor tale” (Sfantul Isaac Sirul)

„ Daca esti iubitor de invatatura, fa-te iubitor de osteneala, caci simpla cunostinta ingamfa pe om” (Marcul Ascetul)

Viata crestina
„Scopul vietii crestine este dobandirea Duhului Sfant” (Serafim de Sarov)

Sufletul
„Dumnezeu coboara in suflet, iar sufletul urca la Dumnezeu” Parintele Paul Evdokimov)

„ Sufletul se satisface deplin prin comuniune cu Dumnezeu cel personal, nu prin lucruri. Ele trebuie sa fie numai mediul transparent al lui Dumnezeu, semne ale iubirii Lui…” Parintele Dumitru Staniloae

Dragostea
„Dragostea indoita este betia Duhului care tine dorul in miscare” Sfantul Grigorie Sinaitul)

„Inceputul dragostei de Dumnezeu este dispretul lucrurilor vazute omenesti…, iar sfarsitul acesteia este iubirea de neretinut a darurilor mai presus de fire ale dumnezeirii si dorinta fireasca a unirii cu Dumnezeu si a odihnei in El” (Cuviosul Nichita Stithatul)

„Dragostea este o dispozitie buna si afectuoasa a sufletului, datorita careia el nu cinsteste mai mult decat cunostinta lui Dumnezeu. Dar este cu neputinta sa ajunga la deprinderea dragostei cel ce e impatimit de ceva din cele pamantesti” (Sfantul Maxim Marturisitorul)

„Dragostea este, la drept vorbind, lepadarea oricarui gand potrivnic fata de aproapele nostru”. Caci dragostea dupa cum spune Apostolul Pavel, nu cugeta raul” (Sfantul Ioan Scararul)

Ecumenismul
„Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor. Caderea Bisericii prin slujirea ei… Inapoi la Sfanta Traditie, la Dogmele si Canoanele Sfintilor Parinti ale celor sapte soboare ecumenice, altfel la iad cu arhierei cu tot. Fereasca Dumnezeu!” (Parintele Arsenie Boca)

Pacatul
„Fericit lucru, cu adevarat, este a nu pacatui, iar daca vreunii vor pacatui sa nu deznadajduiasca, ci sa planga pentru cele in care au pacatuit, ca prin plans, iarasi sa dobandeasca fericirea” (Sfantul Efrem Sirul)

„Daca omul isi vede propriile pacate ca pe nisipul marii, acesta e un semn de sanatate a sufletului” (Sf. Petru Damaschinul)

Vederea lui Dumnezeu
„Dumnezeu este lumina si cei pe care ii face vrednici de a-l vedea, il vad ca lumina: cei care , il primesc ca lumina” (Sf. Simeon Noul Teolog)

Gandul
„Dupa cum este firesc ca stancile sa fie lovite de valuri, tot asa si omul negresit va veni in atingere cu atacurile gandurilor” (Sf. Efrem Sirul)

„Ingrijeste-te sa te eliberezi de patimi si indata vei alunga gandurile de la mintea ta” (Sf. Maxi, Marturisitorul)

Smerenia
„Adevarata bogatie a omului in aceasta viata este smerenia” (Sf. Ambrozie)

„Ascultarea naste smerenia si intareste vointa” (Avva Dorotei)

„Nici Dumnezeu, nici eu nu te vom ajuta, daca nu-ti dai osteneala” (Avva Antonie cel Mare)

Blandetea
„Cel ce uraste pe cei ce il mahnesc, uraste blandetea. Cel ce fuge de cei ce il mahnesc, fuge de odihna cea intru Hristos” (Avva Dorotei)

Pacea
„Cel ce se mustra pe sine are pace si nimic nu-l va tulbura” (Avva Dorotei)

Fie ca aceste „flori duhovnicesti” sa ajunga la cei ce stiu sa aprecieze adevarata valoare a sufletului in iconomia mantuirii personale.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!

Doamne ajuta!
Stefan Popa

 

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/religie/flori-spirituale-140546.html

Lasati un raspuns