Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

EXCLUSIV. Biserica germană din Malcoci, monument al indolenței românești. FOTO

La 9 km de municipiul Tulcea, spre Murighiol, se află satul Malcoci, o mică localitate înființată în anul 1843 de către 25 de familii de germani. Potrivit wikipedia.org, germanii care au întemeiat această localitate erau originari din Alsacia, Valea Rinului și Baden iar denumirea inițială a localității a fost Malkotsch.

Una din mărturiile care mai vorbește despre foștii locuitori germani ai localității este biserica germană din centru. Din păcate, lăcașul de cult este astăzi o ruină. Doar turnul mai stă în picioare (este doar o chestiune de timp până când acesta se va prăbuși). Absolut nimic nu te avertizează că te afli în preajma unui monument istoric. Din ce-am observat, clădirea nici măcar nu este declarată monument istoric. Am ”vizitat” biserica și recunosc că am rămas cu un gust amar. Un gustul amar dat de indolența celor care au rămas în Malcoci după plecarea germanilor și care nu au făcut absolut nimic pentru salvarea unui lăcaș de cult cu o arhitectură aparte. Un maidan, grămezi de moloz, câțiva pereți și un turn care mai stau în picioare. Atât a mai rămas din biserica germană din Malcoci.

Majoritatea germanilor au părăsit localitatea, strămutați de Germania nazistă în 1940.

La câțiva pași de biserică se află o piatră comemorativă așezată în 2002 de către foștii locuitori germani ai localității.

Monument Biserica germana Malcoci Tulcea

Ruinele bisericii vorbesc despre vremuri apuse și despre indolența localnicilor care au abandonat un monument istoric doar pentru că nu era al românilor.

Biserica germana Malcoci Tulcea fata

Biserica germana Malcoci Tulcea dreapta

Biserica germana Malcoci Tulcea dreapta fereastra (2)

Biserica germana Malcoci Tulcea fereastra detaliu

Biserica germana Malcoci Tulcea lateral dreapta

Biserica germana Malcoci Tulcea lateral stanga

 

Sursa: http://www.dantanasa.ro/2013/05/25/exclusiv-biserica-germana-din-malcoci-monument-al-indolentei-romanesti-foto/

Lasati un raspuns