Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Premiera mondiala. Savantii au recuperat mostre de sange din trupul unui mamut perfect conservat

Oamenii de stiinta au descoperit prima mostra perfect conservata de sange de la un mamut lanos, care a trait cu 10.000 de ani in urma in Siberia.

Savantii sud-coreeni anunta ca vor incerca sa cloneze acest animal, care este o femela.

Trupul inghetat al mamiferului a fost gasit in insulele Novosibirsk, langa costa siberiana, scrie Daily Mail, citand Siberian Times.

Mostra de sange recuperata a fost pastrata in gheata, sub carcasa animalului. Din acest sange s-ar putea extrage ADN, necesar pentru clonare.

De asemenea, parti din muschii mamutului au fost bine pastrate, datorita frigului.

sange de mamut

“S-a conservat foarte bine, pentru ca acest cadavru nu s-a dezghetat niciodata. Probabil ca aceasta femela a cazut in apa si nu s-a mai putut ridica. Este cel mai bine conservat mamut gasit vreodata,” declara Semyon Grigoriev, directorul Muzeului Mamutilor din cadrul Institutului de Ecologie Aplicata de la Universitatea Nord-Nord Est.

Din trupul animalului s-a pastrat partea de jos, inclusiv maxilarul si limba.

Deocamdata, cercetatorii nu stiu daca vor putea extrage ADN din aceste tesuturi, pentru ca asta ar insemna sa gaseasca macar o celula vie.

carcasa de mamut

Grigoriev crede ca sangele mamutilor continea un fel de antigel natural, de aceea nu a inghetat, ramanand in stare lichida.

Toate mostrele vor fi analizate in orasul Yakutsk, capitala republicii Yakutia. Carcasa, care cantareste o tona, a fost dusa intr-un depozit frigorific.

Unele mostre vor ajunge la savantul sud-coreean Hwang Woo-suk, care a declarat ca vrea sa cloneze un mamut lanos.

Pe de alta parte, un grup de oameni de stiinta, sponsorizati de National Geographic, vor sa readuca la viata, prin clonare, 24 de specii de animale disparute, printre care si pasarea dodo.

Nu poate fi vorba insa de realizarea unui “Jurassic Park”, pentru ca ADN-ul dinozaurilor, chiar daca ar fi gasit, ar fi mult prea vechi pentru a fi viabil.

 

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/stiinta/premiera-mondiala-savantii-au-recuperat-mostre-de-sange-din-trupul-unui-mamut-perfect-conservat.html

Lasati un raspuns