Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

11 zgârie-nori “tirbuşon”

Una dintre ultimile tendinţe arhitecturale este crearea de clădiri “răsucite”. Trendul a apărut odată cu construirea clădirii Turning Torso în Malmo, Suedia, şi a fost urmat de alţi arhitecţi. Multe proiecte nu au fost aprobate, altele au fost deja finalizate şi altele sunt în construcţie.

Turning Torso – Malmo, Suedia

Procesul de construcţie al acestui zgârie-nor a fost subiectul unui episod din celebra serie “Extreme Engineering” transmisă pe Discovery Channel, însă celebritatea i-a fost consfinţită de saltul cu paraşuta executat de Felix Baumgartner de pe acoperişul clădirii pe 18 august 2006.

Infinity Tower – Dubai, Emiratele Arabe Unite

Clădirea de 306 metri înălţime, aflată în construcţie în Dubai, va avea 76 de etaje şi, când va fi finalizată, va fi cea mai înaltă clădire din lume cu o rotaţie de 90 de grade între parter şi cel mai înalt etaj. Clădirea a fost proiectată de grupul arhitectural care a realizat şi celebrul Burj Khalifa şi Trump Tower din Chicago.

Construcţia a început în februarie 2006 iar anul trecut a fost finalizată structura de rezistenţă. Infinity Tower va găzdui apartamente de locuit, săli de conferinţă, terenuri de tenis, piscine, săli de gimnastică şi SPA-uri.

Avaz Twist Tower – Sarajevo, Bosnia 

Avaz Twist Tower este un zgârie-nor de 176 de metri din Sarajevo, Bosnia şi Herzegovina. Chiar daca nu este rotit foarte mult, se califică în categoria zgârie-norilor “răsuciţi”. Este sediul principal al ziarului Dnevni avaz.

Absolute World Towers – Mississauga, Canada

Absolute World sunt două turnuri gemene, situate în oraşul Mississauga, din Ontario. Unul are 179 metri înălţime, iar celălalt “doar” 161. Ambele turnuri au o răsucire de 209 grade la la bază până în vărf. Cel mai înalt dintre ele a fost supranumit “Marilyn Monroe” datorită “siluetei” sale, care aduce cu cea a celebrei actriţe.

Kuwait Trade Center

Centrul comercial Kuwait, cunoscut şi ca Al Tijaria Tower, este un turn magnific din Kuwait City şi în acelaşi timp cea mai înaltă clădire din Kuwait, având 218 metri.

Revolution Tower – Panama City

Turnul Revoluţiei din Panama este un “tirbuşon” care are o rotaţie completă de 360 de grade de la bază până în vârf. Clădirea de birouri, înaltă de 242 de metri, are 53 de etaje.

Hadid Tower – Milano, Italia

Turnul răsucit din Milano, aflat în construcţie, va avea 170 de metri înălţime şi 44 de etaje. Când va fi gata, va asigura atât spaţii de birouri, cât şi comerciale, iar zona destinată cumpărăturilor va fi conectată direct cu staţia de metrou din zonă. Imaginea prezentată este o randare făcută pe calculator.

Evolution Tower – Moscova

Evolution Tower este încă în faza de construcţie. Turnul va fi parte integrantă din International Business Center. Fiecare etj va fi rotit cu 3 grade faţă de precedentul, astfel că rotirea finală va fi de 135 de grade. Construcţia a început în 2007 şi trebuia să fie gata anul acesta. În luna aprilie lucrările ajunseseră la etajul 42 (din 45).

Gehry Tower – Hanovra, Germania

Gehry Tower este o clădire de nouă etaje, construită de celebrul arhitect Frank Gehry. Construită din oţel, clădirea este renumită pentru formele sale curbate.

Opus Hong Kong

Opus Hong Kong este o altă clădire proiectată de Frank Gehry. Alături de apartamente, în ansamblu se pot găsi parcări subterane, piscine, săli de gimnastică, o staţie de reciclare a apei uzate, dar şi sisteme de încărcare a automobilelor electrice.

Mode Gakuen Spiral Towers – Nagoya, Japonia

Mode Gakuen Spiral Towers are 170 de metri înălţime şi 36 de etaje. Principala sa particularitate este schimbarea axei de rotaţie pe măsura creşterii în înălţime, astfel că forma i se schimbă uşor odată cu schimbarea poziţiei privitorului.

 

Sursa: http://www.apropo.ro/wow/11-zgarie-nori-tirbuson-10913931

Lasati un raspuns