UN SAT SUPERB din România ar putea intra în patrimoniul UNESCO
Satul bistriţean Dorolea încearcă să intre, alături de centrul istoric al oraşului Băile Herculane, Castelul Corvinilor şi de Cetatea Devei, în patrimoniul mondial UNESCO. Obiectivele incluse pe lista UNESCO beneficiază de promovare turistică intensă. Autoritățile locale au început deja demersurile în acest sens.
Satul Dorolea se află în comuna Livezile, iar printre obiectivele turistice care pot fi vizitate aici se numără un castru roman, un muzeu săsesc cu o bogată colecţie de artă populară, o biserică de lemn şi o biserică evanghelică-lutherană care datează din secolul al XVI-lea, precum şi rezervaţiile naturale “Piatra Cuşmei” şi Comarnic. Arheologii au găsit aşezări datând din Hallstatt (prima perioada a epocii fierului, secolele XII-V î.Hr), Latène (a doua epocă a fierului, cca 450 î.Hr – 100 d.Hr), dar şi obiecte din secolele II-III d.Hr.
Includerea satului în patrimoniul UNESCO ar putea însemna o gură de oxigen și pentru economia orașului, iar turismul ar înflori, spun autoritățile locale. “Dorolea este o veche aşezare săsească. Sunt case de la 1830, e pârâul acela superb care traversează satul, casele sunt mari, au o anumită arhitectură. Dacă s-ar accepta ca el să intre în patrimoniul UNESCO, am avea şanse să primim bani pentru reabilitarea tuturor faţadelor. Pratic, oamenii ar încredinţa casa UNESCO pentru cinci ani, li s-ar reabilita faţadele, ar fi o şansă imensă pentru această localitate să se dezvolte din punct de vedere turistic. Dacă primim avizul Comisiei permanente din Camera Deputaţilor, mai avem nevoie şi de cel al Ministerului Culturii. E mult de umblat, dar eu cred că merită să încercăm”, a declarat primarul Traian Simionca, pentru timponline.ro.
Printre obiectivele turistice româneşti incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO se numără Delta Dunării, așezările săsești cu biserici fortificate din Transilvania, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, Cetatea Sighișoara, bisericile de lemn din Maramureș și fortărețele dacice din Munții Orăștiei.
Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-sat-superb-din-romania-care-ar-putea-intra-in-patrimoniul-unesco-1040350.html