Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cardinalul Angelo Scola, figura importanta a Bisericii Romano-Catolica, lauda romanii din Italia

Una dintre figurile cele mai importante ale Bisericii Romano-Catolice, cardinalul Angelo Scola, aflat miercuri la Cluj, a facut declaratii frumoase despre romanii din Peninsula.

In ultimii ani, spune inaltul prelat, tinerii au demonstrat ca sunt valorosi si pot schimba perceptia negativa despre romani a multor italieni.

Cardinalul, care a fost de doua ori favorit la scaunul papal, a primit miercuri titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes Bolyai.

Angelo Scola, in varsta de 72 de ani, este in prezent Arhiepiscop de Milano, iar in 2005 si 2013 a fost unul dintre candidatii cotati cu sanse mari sa ajunga Papa. A fost insa invins de Papa Benedict, respectiv Papa Francisc.

Miercuri si-a inceput vizita la Cluj cu celebrarea Liturghiei in limba latina, la Biserica Sfantul Mihail. Apoi, in sala Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai, i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa, printr-o ceremonie impresionanta.

In urma cu doua saptamani, celebrul scriitor Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel, a primit aceeasi distinctie.

Angelo Scola a aterizat marti seara la Cluj, unde a fost intampinat de episcopul Florentin Crihalmeanu, capul bisericii Greco-catolice de aici, iar miercuri a primit importanta distinctie a Universitatii Babes-Bolyai.

La ceremonie a participat si mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicut. Dupa ceremonial, acesta a avut o intrevedere privata cu prelatul italian, despre care a avut doar cuvinte de lauda.

Andrei Andreicut, mitropolitul Clujului: “Eu admir teologia pe care a scris-o si ma bucur ca a venit sa ne viziteze“.

Incantat de primirea care i s-a facut, cardinalul Angelo Scola spune ca are vechi relatii academice cu tara noastra. Recunoaste ca, dupa Revolutie, au existat multe probleme intre romani si italieni, insa acestea, crede inaltul prelat, sunt pe cale sa se atenueze.

Angelo Scola, cardinal: “Eu cred ca in ultimii 2-3 ani s-au ameliorat mult problemele si devine o perceptie pozitiva. Migratia a fost masiva si i-a nelinistit pe italieni. Cred ca acum pot sa spun ca situatia s-a schimbat, datorita contationalilor vostri mai tineri, care s-au adaptat si se comporta ca niste adevarati italieni“.

Angelo Scola s-a nascut in 1941, la Malgrate, in regiunea Milano, si a fost hirotonit preot la 29 de ani. Dupa ce a avansat treptat pe scara ierarhica a Bisericii Catolice, in 2005, la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, a fost luat in considerare ca succesor al acestuia. La fel s-a intamplat si dupa retragerea Papei Benedict al XVI-lea, cand a fost chiar unul dintre marii favoriti la scaunul papal.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/cardinalul-angelo-scola-figura-importanta-bisericii-romano-catolica-185900359.html

Lasati un raspuns