Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Parintele Viorel Cojocaru: Martirii închisorilor, puţin cunoscuţi în Basarabia. Avem numeroşi martiri basarabeni care s-au jertfit în temniţele comuniste

O troiţă în memoria sfinţilor români din închisori a fost sfinţită, recent, în curtea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău, ctitorie a Mitropoliei Basarabiei şi păstorită de prot. Petru Buburuz. Reprezintă a noua piesă a sculptorului Valentin Vârtosu din ciclul artistic „Sfinţii închisorilor, in memoriam”. A fost un eveniment de zile mari, la care au participat preoţii acelei parohii, împreună cu enoriaşii lor, din banii cărora s-a înălţat acea troiţă.

În memoria sfinţilor români din temniţele comuniste

Troiţa a devenit un simbol al catedralei din sectorul Buiucani, comunitatea căreia are o evlavie deosebită pentru mucenicii români din închisorile comuniste, martiri ai imperiului ateu. „E un omagiu pentru cei mai buni români, care au pătimit în numele lui Hristos. Să ne amintim de acest adevăr, ca să iasă la suprafaţă. Tinerii să conştientizeze martirajul eroilor noştri, pe care i-am avut şi-i avem,” a spus Valentin Vârtosu.

„Vrem să existe o punte de legătură dintre sfinţii închisorilor şi cei care le împărtăşesc idealurile şi au nevoie de ei. Ne bucurăm că sculptorul Valentin Vârtosu a reuşit să ne aducă duhul sfântului mirosind a temniţă şi a libertate a lui Hristos în inima Chişinăului, la Buiucani. Aceasta troiţă şi-a găsit locul potrivit, ţinând cont de faptul că la parohia noastră se studiază vieţile mucenicilor noştri din temniţele comuniste, inclusiv ale preoţilor.

Sfinţii închisorilor încă sunt necunoscuţi în Basarabia. Avem numeroşi martiri basarabeni, care s-au jertfit în temniţele comuniste. Să ne amintim de părinţii Sofian Boghiu, Braga, Mihei Mehinschi şi mulţi, mulţi alţii. Vrem să atragem mai mulţi enoriaşi, dar şi cititori interesaţi de vieţile sfinţilor închisorilor”, a mărturisit preotul Viorel Cojocaru.

El a transmis un mesaj de felicitare din partea monahului Moise, un distins autor de volume despre sfinţii închisorilor comuniste din România.

„Memoria este o carte de nobleţe a neamului nostru”

Cu această ocazie, părintele Petru Ioniţă a făcut un apel la memorie către generaţia tânără: „Precum ne amintim noi de cei care au plecat la Dumnezeu, jertfindu-se, aşa vor proceda şi urmaşii noştri cu noi, când nu vom mai fi.”

„Al treilea an, frecventăm lecţiile de catehizare la parohia noastră. Aici pentru prima dată am aflat despre sfinţii noştri din temniţe. Protoiereul Petru Buburuz, în una din predicile sale, ne îndeamnă să ne rugăm tuturor sfinţilor, în mod deosebit, sfinţilor români, pentru că ei înalţă rugăciuni pentru noi. Memoria este o carte de nobleţe a neamului nostru. Nu ne putem apropia de popoarele civilizate, dacă nu vom păstra memoria înaintaşilor noştri, a sfinţilor în mod deosebit”, a menţionat Maria Brânză, enoriaşă la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Angelina Olaru, Jurnal.md

 

Sursa: http://www.rgnpress.ro/rgn_13/categorii/politic/9482-parintele-viorel-cojocaru-martirii-inchisorilor-puin-cunoscui-in-basarabia-avem-numeroi-martiri-basarabeni-care-s-au-jertfit-in-temniele-comuniste.html

Lasati un raspuns