Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Fata nevazuta a Antarcticii: ce se afla sub cea mai mare intindere de gheata de pe Planeta

Ce se afla sub cea mai mare intindere de gheata de pe Planeta? NASA a studiat fata nevazuta a Antarcticii.

Fata secreta a Antarcticii, tinuta ascunsa timp de 30 de milioane de ani sub gheata groasa a fost dezvaluita de NASA intr-o serie de imagini facute publice miercuri.

Proiectul numit BedMap2 este rezultatul unei colaborari internationale conduse de British Antarctic Survey pentru a calcula dimensiunile ghetii de pe cel mai rece, uscat si vanturos continent – un pas esential in a prezice potentialele cresteri ale marilor si oceanelor la nivel mondial, relateaza www.businessinsider.com.

Pentru a stabili cantitatea de gheata din Antarctica cercetatorii au avut nevoie sa cunoasca topografia continentului: de la vaile largi la lanturile muntoase. “Pentru a simula in mod corect modul in care straturile de gheata s-au schimbat din cauza conditiilor de mediu trebuia sa stim in detalii forma si structura stratului de roci de dedesubt“, a declarat Michael Studinger, unul dintre coordonatorii proiectului.

Harta creata de NASA arata cateva detalii uimitoare ca descoperirea celui mai jos punct de pe un continent – Valea de sub ghetarul Byrd are o adancime de 2.780 de metri sub nivelul marii. Cercetatorii au creat si prima imagine detaliata a munctilor Gamburtsev, un lant muntos ingropat sub gheturile din Antarctica. Varfurile muntilor depasesc 2.400 de metri si sunt ingropate sub o gheata de 1,6 km grosime, in estul Antarcticii.

Pentru a crea “harta fara gheata” a Antarcticii oamenii se stiinta s-au folosit de imagini din satelit, radare, instrumente electromagnetice si de unde acustice. Detalii din unele regiuni au fost imposibil de aflat, cu toate astea noua harta este o imbunatatire fata de precedenta, au fost concluziile cercetatorilor.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/antarctica-dezvelita-gheata-ce-se-afla-sub-cea-052400181.html

Lasati un raspuns