Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Reuşită tehnologică fără precedent: cercetătorii australieni au dezvăluit primul ochi bionic

O echipă formată din oameni de ştiinţă şi specialişti în design industrial a dezvăluit un prototip al primului ochi bionic realizat vreodată.

Dispozitivul se bazează pe un microcip implantat în craniu şi pe o cameră video ataşată unei perechi de ochelari. Cercetătorii afirmă că acest „ochi bionic” va permite persoanelor ce-l folosesc să perceapă conturul obiectelor din jur.

Dacă ochiul bionic se va dovedi un succes, el are potenţialul de a fi un ajutor pentru mai bine de 85% din persoanele considerate din punct de vedere legal „fără vedere”.

Primele teste pe oameni vor începe anul viitor, anunţă profesorul Mark Armstrong de la Universitatea Monash, care afirmă că ochiul bionic va permite pacienţilor să se bucure de un grad mai mare de mobilitate.

„Camera video este similară unei camere cu care este dotat un iPhone. Aceste imagini sunt «distilate» de un procesor foarte sofisticat care le transformă într-un «semnal distilat». Acest semnal este transmis în mod wireless către implantul montat în spatele capului. Acesta este format dintr-o serie de plăci ceramice în care se găsesc electrozi microscopici ce sunt, de fapt, integrate în cortexul vizual al creierului”, explică profesorul.

Profesorul Armstrong speră ca această tehnologie să îi ajute pe oamenii care nu văd nimic, permiţându-le să se deplaseze.

„Credem că beneficiarul va vedea o imagine punctată cu o rezoluţie mică, dar suficient pentru a distinge marginea unei mese, silueta persoanei iubite, sau o gaură de canal”, a mai spus profesorul.

„Ce este minunat este faptul că permite oamenilor orbi să redevină conectaţi la lumea din jurul lor”, afirmă Armstrong, subliniind că teoria va trebui să fie confirmată de primele experimente pe oameni.

„Ochiul are mai multe setări, astfel că îl poţi programa spre exemplu pe modul de «podea» şi creează o siluetă în jurul obiectelor de pe podea ca să vezi pe unde mergi”, afirmă Armstrong.

Primul implant va fi realizat anul viitor, urmând ca ulterior să fie efectuate primele teste clinice.

Realizarea unui ochi bionic se număra printre obiectivele „Summitului 2020”, ce a avut loc în 2008. Profesorul Armstrong afirmă că este „uluitor” că a fost realizat deja un prototip al unui ochi bionic.

„Să fiu sincer, când am auzit ideile de la conferinţa despre 2020 mi se păreau nerealiste. Dar iată că m-am înşelat”, a concluzionat Armstrong.

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/10946667-reusita-tehnologica-fara-precedent-cercetatorii-australieni-au-dezvaluit-primul-ochi-bionic

Lasati un raspuns