Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Să fie acesta legendarul „şarpe de mare”? Un animal marin ciudat a fost filmat la o adâncime de peste 100 metri (VIDEO)

„Starul” aceste filmări este peştele-vâslă, un animal puţin cunoscut, care trăieşte de obicei la adâncimi mari în ocean. Materialul video rezultat este cea mai bună şi la lungă filmare a unui exemplar din această specie, realizată până acum.

Peştele-vâslă uriaş (Regalecus glesne) este cel mai lung peşte osos, putând atinge dimensiuni impresionante: au fost studiate exemplare care măsurau 8 metri lungime, dar se crede că poate ajunge până la 15 metri.

Unii naturalişti cred că observarea unor exemplare foarte mari de peşte-vâslă ar putea sta la originea legendelor medievale despre şarpele-de-mare, un animal misterios studiat de criptozoologi.

Peştele-vâslă este o specie despre care se ştiu destul de puţine lucruri, deoarece trăieşte la adâncimi de câteva sute de metri, departe de ţărm. Mare parte din ceea ce se ştie despre peştel-vâslă îşi are originea în studiul unui mic număr de exemplare eşuate pe ţărm sau care au fost zărite plutind la suprafaţa apei.

În ultimii ani, însă, au fost realizate mai multe filmări care au adus informaţii interesante despre această specie puţin cunoscută.

Materialul video de mai jos a fost realizat în august 2011, de cercetătorii de la Louisiana State University care, folosind un vehicul submarin telecomandat (ROV – remotely operated vehicle) cercetau daunele produse de scurgerea de petrol de la platforma petrolieră Deepwater Horizon.

Peştele înota la adâncimea de 111 metri, unduindu-şi înotătoarea dorsală pentru a-şi controla mişcările.

Peştele filmat pare să aibă un izopod parazit (un tip de crestaceu) agăţat de spinare – prima filmare care documentează o astfel de interacţiune.


Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/10955562-sa-fie-acesta-legendarul-sarpe-de-mare-un-animal-marin-ciudat-a-fost-filmat-la-o-adancime-de-peste-100-metri-video

Lasati un raspuns