Modificarea modificării – Căsătoriile gay nu mai sunt interzise prin Constituţie
Marţi seara, în a şasea şedinţă în care senatorii şi deputaţii au discutat modificarea Legii fundamentale, Comisia pentru revizuirea Constituţiei a revenit asupra amendamentului care definea căsătoria ca o relaţie între un bărbat şi o femeie şi a votat respingerea acestei formule, după ce săptămâna trecută, amendamentul fusese votat. Totodată, comisia a respins şi amendamentul ce interzice discriminarea pentru orientare sexuală.
Mai întâi, comisia a decis, cu 6 voturi „pentru” şi 12 voturi „împotrivă” că amendamentul la articolul 48, alineatul (1), care a fost formulat şi de Biserica Ortodoxă Română, nu se menţine. Astfel, amendamentul care avea forma „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, nu a fost susţinut, iar Constituţia rămâne la vechea formulă, care spune „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
În urmă cu o săptămână, comisia însărcinată cu revizuirea Constituţiei României adoptase amendamentul care prevede că familia înseamnă automat căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Cei care au propus revizuirea, deputaţii Florica Cherecheş, Grigore Crăciunescu şi Mircea Dolha, şi-au dorit excluderea posibilităţii cuplurilor gay de a se căsători.
De asemenea, Comisia pentru revizuirea Constituţiei a revenit şi asupra votului la amendamentul care interzicea discriminarea bazată pe orientarea sexuală, adoptat în urmă cu o săptămână, şi l-a respins. Astfel, noua Constituţie menţine vechiul text, care afirma că „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială”.
Amendamentul care completa în legea fundamentală criteriile pentru care este interzisă discriminarea, inclusiv culoare, orientare sexuală sau trăsătură genetică a fost respins, deoarece a întrunit doar opt voturi „pentru”.
Ca şi în cazul amendamentului legat de căsătorie, în urmă cu o săptămână, membrii Comisiei adoptaseră un amendament al senatorului PNL Tudor Chiuariu, prin care erau completate în legea fundamentală criteriile pentru care este interzisă discriminarea, inclusiv de culoare, orientare sexuală sau trăsătură genetică.
Revenirea acestor două modificări, operate săptămâna trecută, s-a făcut ca urmare a discuţiilor ample din spaţiul public, dar şi la cererea expresă a primului ministru, Victor Ponta. „Actuala prevedere constituţională, după care, sigur, avem Codul Civil, e foarte clară. Ştiţi vreo problemă creată de acest articol? De ce-l schimbăm?”, a precizat şeful Guvernului.
Zeci de ONG-uri care apără drepturile familiei tradiţionale se declară îngrijorate de declaraţia premierului Ponta privind păstrarea în forma actuală a articolului despre familie. În opinia reprezentanţilor acestora, aceasta este sinonimă cu „o minimizare a responsabilităţii statului în a asigura cadrul adecvat de dezvoltare a noilor generaţii”.
„Ne exprimăm speranţa că se va ţine seama de credinţa spirituală a românilor şi se va recunoaşte în noua Constituţie locul şi rolul Familiei tradiţionale”, se arată într-un comunicat semnat de 78 de organizaţii din Coaliţia pentru Familie.
Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Modificarea-modificarii-%E2%80%93-Casatoriile-gay-nu-mai-sunt-interzise-prin-Constitutie-10627.html