Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Svetlana Corobceanu: Scandalul în jurul Crucii Mântuirii Neamului Românesc ia amploare

O parte din autorii şi organizatorii proiectului „Crucea Mântuirii Neamului Românesc”, înălţată pe dealul Zghiharei, în preajma or. Nisporeni, cer de la directorul postului de radio „Vocea Basarabiei”, Veaceslav Ţâbuleac, să prezinte un raport financiar despre felul în care au fost cheltuiţi banii donatorilor care au contribuit la realizarea acestui proiect.

După ce, săptămâna trecută, Veaceslav Ţâbuleac a participat la o conferinţă de presă însoţit de episcopul de Nisporeni şi Ungheni, Petru Musteaţă, la care a vorbit despre motivele care l-au determinat să cedeze Crucea Mântuirii Neamului Românesc Mitropoliei Moldovei, săptămâna aceasta un alt autor al proiectului, deputatul PL, Valeriu Saharneanu, împreună cu preotul Petru Buburuz şi preşedintele Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina”, Constantin Rusanovschi, au organizat o conferinţă de presă la care şi-au exprimat regretul legat de închinarea Crucii bisericii ruse şi totodată au lansat un apel la adresa comunităţii nisporenene de a revendica acest monument.

Solicită un raport financiar

Preotul Petru Buburuz a accentuat că, din ziua în care postul de radio Vocea Basarabiei a anunţat că se face o colectă de bani pentru înălţarea Crucii, nu s-a mai dezlipit de acest post de radio. „Era o însufleţire totală în rândul oamenilor care au primit cu multă bucurie vestea înălţării unui simbol al neamului românesc la Nisporeni. Mă gândesc cum se simt pălmuiţi acum acei oameni care au contribuit financiar la ridicarea acestei cruci, auzind că termenul „românesc” este exclus din denumire. Este o blasfemie la adresa neamului şi a bisericii. De ce i-a trebuit Mitropoliei Moldovei această cruce, doar ca să pângărească ideea şi aspiraţiile noastre?”, s-a întrebat preotul.

Acesta a mai declarat că, prin intermediul său, enoriaşii au transmis circa 10 mii de lei pentru edificarea acestei Cruci. „Veaceslav Ţâbuleac a fost un executor bun, dar regretăm că a avut gânduri ascunse de la bun început. Dacă au apărut probleme materiale, trebuia să iasă cu un nou apel faţă de cei care au mai contribuit la înălţarea monumentului. Am fost cel care îi sugerasem înainte că ar fi bine să fie ridicată o mănăstire cât de mică în preajma ei, ca cineva să aibă grijă de ea. Putea să se adreseze la oameni, să organizeze o nouă colectă. Cerem de la domnul Ţâbuleac să prezinte o dare de seamă cum s-au cheltuit banii, bănuţ cu bănuţ, şi deja vom vedea care va fi rezultatul, pentru că îmi pare că la mijloc e un lucru nu prea curat”, a mai spus preotul.

Seamănă a diversiune ideologică

Valeriu Saharneanu a declarat că nu s-a gândit niciodată că această cruce va ajunge să fie gestionată de biserica rusă. „Pe domnul Ţâbuleac îl îndemn să înceteze să se izoleze, să iasă ca să înlăture această bănuială de fraudă şi să chemăm toată lumea la împăcare”, a spus el. Saharneanu a mai declarat că a fost oripilat de declaraţia ÎPS Petru că lumea nu se mai duce la Cruce, din cauza că în titulatură ar fi prezent cuvântul „românesc”. Or, la conferinţa de presă la care a participat episcopul de Ungheni, Petru Musteaţă, acesta a declarat că, la început, creştinii nu se apropiau de sfânta cruce: „Noi am început să ne întrebăm din ce cauză nu se apropie. Ne-au spus, că e a românilor, nu e a noastră. Am zis, bine, daţi să ne sfătuim să scoatem cuvântul acesta, să fie crucea neamurilor”, a declarat episcopul săptămâna trecută.

„E o blasfemie. Această declaraţie a episcopului de Ungheni seamănă cu o diversiune ideologică în stil cominternist. Crucea trebuie să rămână cum a fost botezată iniţial, un monument al unităţii şi demnităţii noastre naţionale, şi trebuie întreţinută de comunitatea nisporeneană”, a conchis Saharneanu.

Veaceslav Ţâbuleac nu a fost de găsit pentru a comenta aceste acuzaţii. Acum două săptămâni, el a declarat că a transmis Crucea Mântuirii Neamului Românesc în subordinea Mitropoliei Moldovei din cauza lipsei mijloacelor financiare pentru întreţinerea ei. Sub presiunea celor care au contribuit la înălţarea Crucii, episcopul de Ungheni a declarat că denumirea Crucii nu este bătută în cuie şi că în continuare ar putea rămâne Cruce a Mântuirii Neamului Românesc.

 

Sursa: http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=9593:svetlana-corobceanu-scandalul-in-jurul-crucii-mantuirii-neamului-romanesc-ia-amploare&catid=47:politic&Itemid=78

Lasati un raspuns