Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

S-a descoperit un monument preistoric circular de 10 ori mai mare decat Stonehenge

Arheologii britanici au demarat excavari majore pentru dezgroparea misterelor ascunse ale unui monument preistoric circular ascuns sub pamant, de aproximativ zece ori mai mare decat Stonehenge.

Denumita Marden Henge, structura preistorica veche de 4000 de ani, din Wiltshire, acopera o suprafata totala de 10,5 hectare, echivalentul a zece terenuri de fotbail, fiind cea mai mare de pe teritoriul Regatului Unit.

English Heritage deruleaza deja de doi ani activitati de sondare si topografiere in speranta relevarii secretelor din spatele monumentului ce i-a pus pe jar pe istorici secole de-a randul. Mare parte din structura neolitica a fost distrusa de-a lungul anilor, din pricina agriculturii si a eroziunii, dar micile exacavari executate in ultmii 40 de ani estimeaza ca situl ar fi aparut aproximativ intre 2400 si 2000 i.Ch.

Monumentul preistoric circular Marden a fost candva o movila inalta de 13 metri si inconjurata de un canal plin cu apa, folosit pentru sacrificari. O echipa formata din 15 arheologi si istorici crede ca sapaturile ar putea demonstra ca anticul sit este chiar mai important decat monumentele Stonehenge si Avebury.

Marden Henge este situat in apropierea izvorului raului Avon, din Marden, la nord de Devizes, intre Avebury si Stonehenge si aproape de anticul Deal Silbury. Totusi, aici nu mai exista niciun monument arhitectonic in picioare. Tot ce a mai ramas este urma unei movile uriase, surpata in 1806 si nivelata in 1817.

Majoritatea expertilor sunt de parere ca ceremonii importante sau activitati ritualice aveau loc intre aceste santuri. Arheologii au ca obiectiv principal identificarea ramasitelor neolitice printre cele ale sitului. Ultima faza a sapaturilor a inceput astazi si se continua pana in luna august, timp de aproximativ sase saptamani.

 

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/6496276-s-a-descoperit-un-monument-preistoric-circular-de-10-ori-mai-mare-decat-stonehenge

Lasati un raspuns