Cum sună în biserică toleranţa creştinului Băsescu pentru relaţiile gay. Patriarhul Daniel: Nu subminaţi valoarea familiei creştine tradiţionale
Declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la chestiunea căsătoriilor gay, precum şi renunţarea în Parlament la amendamentul ce făcea referire la familia alcătuită din bărbat şi femeie au determinat Biserica să reacţioneze. Băsescu declarase duminică, răspunzând întrebării dacă susţine căsătoriile homosexuale, că nu se opune cuplurilor gay, menţionând că „e problema lor ceea ce fac între pereţii casei”. Preşedintele a precizat că face această declaraţie din poziţia de creştin ortodox, care „respectă perceptele morale ale creştinismului”. Declaraţiile preşedintelui au avut un viu ecou în sânul Bisericii ordodoxe. Vedeţi mai jos cum contrazic preoţii afirmaţiile lui Traian Băsescu, poziţia BOR fiind clară şi rostită răspicat: homosexualitatea este o deviaţie şi un pericol la adresa familiei creştine. Mai mult, luni, Patriarhul Daniel a simţit nevoia să atace tocmai acest subiect într-un mesaj lipsit de echivoc: Nu subminaţi valoarea familiei creştine tradiţionale! Deşi numele lui Traian Băsescu nu este menţionat nici în mesajul Patriarhului, nici în declaraţiile clericilor cu care am stat de vorbă (şi care ne-au precizat din capul locului că nu vor ca declaraţiile lor să fie îndreptate împotriva unei persoane anume), este evident preşedintele României a creat, prin afirmaţiile sale, o vie emoţie în sânul bisericii şi al enoriaşilor acesteia.
Mesajul clar al Patriarhului
Fără a face referire la preşedintele statului, care a afirmat că este creştin, dar arătând cu degetul spre Parlament, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, îndeamnă să nu fie subminată familia creştină tradiţională. Alţi clerici au explicat, pentru gândul, de ce noţiunile de “creştin”, “homosexual” şi familie nu pot merge împreună, principalul argument fiind acela că menirea familiei este de a procrea.
“Valoarea reală a libertăţii noastre se măsoară potrivit cu mulţimea faptelor noastre bune, săvârşite în mod liber şi responsabil, pentru a creşte spiritual în iubire milostivă, în bunătate şi generozitate. Dacă libertatea politică sau socială nu este unită cu responsabilitatea morală pentru apărarea vieţii şi demnităţii umane individuale şi colective, libertatea devine autodegradare. De aceea, Sfântul Apostol Petru, cunoscând bine pericolul permanent al pervertirii sau al degradării libertăţii omului îi avertizează pe creştini, zicând: Nu folosiţi libertatea ca pe un acoperământ al răutăţii!”, spune PF Daniel, într-un mesaj lansat luni privind valoarea familiei creştine.
În acelaşi context, patriarhul BOR apreciază că libertatea ca “acoperământ al răutăţii” sau “libertatea sinucigaşă” se vede astăzi mai ales în răul pe care societatea contemporană secularizată şi-l pregăteşte singură, uneori chiar prin legi impuse de parlamente, care duc la relativizarea valorilor morale fundamentale şi la subminarea familiei tradiţionale ca element natural al existenţei şi dezvoltării societăţii umane.
“Vedem aşadar că libertatea, ca dar al lui Dumnezeu, pentru care au luptat şi au murit eroii neamului românesc, trebuie cultivată astăzi cu mult discernământ şi responsabilitate sporită. Pe lângă apărarea integrităţii teritoriale a ţării noastre trebuie apărată şi integritatea spirituală a sufletului poporului român, care în întreaga sa istorie a rezistat spiritual în timpul invaziilor barbare şi al stăpânirilor străine, păstrându-şi credinţa şi vieţuirea în familia creştină”, mai spune PF Daniel.
Traian Băsescu: “Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, e problema lor”
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea “După 20 de ani” de la ProTV, întrebat dacă este de acord cu căsătoriile gay, că fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa lui.
“Eu sunt de acord cu libertatea fiecărui om să facă ce vrea cu viaţa lui, inclusiv această libertate. Ce facem fiecare între pereţii casei noastre este problema noastră. A intra pe această zonă, a o reglementa prin Constituţie e o greşeală. Nu se ştie ce evoluţii vor urma. Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, e problema lor”, a spus Traian Băsescu.
El a mai ţinut să precizeze că este creştin ortodox şi “respectă preceptele morale ale creştinismului”.
Declaraţiile preşedintelui vin la câteva zile după ce parlamentarii au renunţat la amendamentul din proiectul de revizuire a Constituţiei ce prevedea că “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
Căsătoria între persoane de acelaşi sex ar fi bazată doar pe plăceri senzuale
Ca urmare a afirmaţiilor şefului statului, mai mulţi preoţi contactaţi de gândul au declarat, la unison, că o căsătorie între persoane de acelaşi sex “este bazată doar pe plăceri senzuale”.
“Nu s-a văzut niciodată în lumea asta că o familie se poate întemeia între un bărbat şi două femei. Astea sunt doar plăceri senzuale pe care vor să le trăiască anumiţi oameni”, a declarat pentru gândul un preot de la Catedrala Metropolitană din Iaşi.
Referitor la declaraţia preşedintelui, preotul spune că fiecare om poate face afirmaţii şi după “intersele” şi presiunile care sunt în jurul lui. “Eu nu mă fac purtător de cuvânt al bisericii sau că sunt preot, eu mă fac purtătorul de cuvânt al unui creştin. Orice creştin de pe faţa pământului nu ar putea nici măcar să accepte cu gândul asemenea lucru (căsătoriile între persoanele de acelaşi sex n.r.), dar să mai facă să apară şi în Constituţie. Ce drepturi poate să aibă un om care vrea doar nişte plăceri, şi nu întemeierea unei familii?”
În continuare, preotul de la Iaşi menţionează că prin jurământul pe care l-a depus niciun reprezentant al Bisericii “nu poate să cunune în biserică doi bărbaţi şi două femei”. “Este un mare sacrilegiu pe care l-ar face, orice preot. Avem nişte rugăciuni foarte clare, vechi de sute de ani, în care li se spune bărbatului şi femeii ‘Creşte-ţi şi înmulţiţi-vă’. Sunt rugăciuni speciale. Cum poţi să spui la doi bărbaţi să crească şi să se înmulţească sau la două femei?!”, adaugă parohul, specificând că „este punctul de vedere al unui creştin” pe care îl susţine „până la moarte”.
Preot: „Dacă vrem să mai avem copii, nu se poate accepta asta”
El admite însă că, în intimitate, fiecare om poate să facă ce vrea. „Fiecare poate să facă ce vrea, că doar nu îl văd eu sau dumneavoastră, dar asta (căsătoria între persoane de acelaşi sex n.r.) nu se poate garanta. Este un mare sacrilegiu, iar Dumnezeu pedepseşte ţara, poporul şi conducătorii, ceea ce nu este moral. Unii oameni nu îşi pot da seama că o familie poate fi formată doar dintr-un bărbat şi o femeie. Dacă vrem să mai avem copii, nu se poate accepta asta”.
În aceeaşi notă vorbeşte şi un alt paroh din Bucureşti. Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte neamul omenesc, „este neproductiv ca persoane de acelaşi sex să aibă legături pentru că unul dintre beneficiile legăturii trupeşti este procrearea”. „Orice specie tinde să se înmulţească. Noi, înmulţind plăcerile, micşorăm naşterile”, atrage el atenţia.
Potrivit acestuia, în societatea românească s-a ajuns la anumite stări de lucruri “din cauza educaţiei desacralizante pe care o face statul”. “99% din educaţia pe care o dăm copiilor noştri este total necreştină, iar atunci când copiii noştri, la maturitate, aleg alte practici în ceea ce priveşte legăturile trupeşti, noi ne mirăm. Dar statul culege ce a semănat. Iar noi (societatea românească n.r.) ne punem acum problema cu ora de religie (dacă să fie opţională sau nu n.r.)”.
Totodată, acesta crede că statul conduce omul către un comportament nefiresc. “Mai apoi, nu avem ce să facem decât să recunoaştem că există acea stare de lucruri”.
“Păcatul” are două cauze
Preotul vorbeşte şi despre teologia Sfinţilor Părinţi care spune că sunt două mari cauze ale păcatului: fuga de durere şi dorinţa de plăcere.
„Am stat de vorbă cu un medic renumit al Bucureştiului care mi-a spus: ‘Părinte, din punct de vedere al medicinei, mulţi spun că sunt anumite aberaţii cromozomiale care determină comportamentul homosexual al oamenilor’. Omuleţul ăsta, care a fost şi director de spital, mi-a spus aşa: ‘Gena care chipurile ar determina asta se găseşte la caz din 700.000 de persoane‘. Asta ar însemna că în România să existe puţin peste 20 de homosexuali. Ei fac asta pentru că le place”, adaugă parohul.
În continuare, preotul îl citează pe defunctul părinte Dionisie Ignat de la Colciu care spunea: „Mi se pare că omul nu se mai poartă omeneşte, darămite să se mai poarte creştineşte”. „Noi, Biserica, ne luptăm să îi determinăm pe oameni să se poarte creştineşte, dar oamenii noştri au pierdut dimensiunea umanistă a existenţei. Omul nu se mai poartă omeneşte, nu mai vorbim de creştineşte”, este de părere clericul.
Traian Băsescu a spus în declaraţia mai sus amintită că este creştin şi respectă „perceptele morale ale creştinismului”. În accepţiunea bisericii, “creştin” înseamnă o persoană botezată în numele Sfintei Treimi. “Persoana botezată rămâne creştin cu toate păcatele pe care le face. Fiecare om are păcatele lui. Niciun păcat nu îi ia omului calitatea de creştin”, spune un alt preot al Arhiepisopiei Bucureşti.
Părintele Nicolae Bordaşiu afirmă, însă, că „o căsătorie între persoane de acelaşi sex nu este un lucru creştinesc”, adăugând însă că „fiecare poate fi ateu, musulman sau ce vrea el”.
Un călugăr de la o mânăstire din judeţul Prahova aminteşte de prima minune a lui Iisus Christos, şi anume transformarea apei în vin la o nuntă din Cana Galileei. “Iisus a făcut minunea la unirea dintre bărbat şi femeie. Nu a mers acolo la nuntă în care se căsătoreau doi bărbaţi sau două femei”, mai spune el.
Pro şi contra ideii de căsătorie între persoanele de acelaşi sex
Liderul Partidului Verde, Remus Cernea, spune că “este foarte bine” că preşedintele Traian Băsescu discută public, “relaxat”, despre teme considerate înainte “tabu”, precum căsătoria între persoane de acelaşi sex, el apreciind că “asta înseamnă democraţia – dialogul şi dezbaterea pe orice temă”.
“Faptul că suntem mai multe voci din politica din România care abordează astfel de teme, până de curând tabu, este foarte bine, că preşedintele României discută public, deja mult mai relaxat pe aceste teme, este un pas înainte. Nu cred că trebuie să avem în politică teme tabu. Aceste teme fac rău unei ţări, cred că trebuie să discutăm relaxat, fără atacuri la persoană, eventual să ne inspirăm din modele de democraţie mai avansate din alte ţări. Asta înseamnă democraţia – dialogul şi dezbaterea pe orice temă”, a spus Cernea.
El a afirmat că a propus în Parlament un proiect de lege privind recunoaşterea parteneriatului civil şi a salutat punctul de vedere exprimat de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, de susţinere a acestuia.
În 9 iunie, Crin Antonescu a declarat că “matricea familiei” este căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, însă poate fi de acord cu legiferarea parteneriatelor civile între persoane de acelaşi sex, precizând că nu susţine adopţiile de către astfel de cupluri.
Luni, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, desemnat în Comisia de revizuire a Constituţiei, a declarat că nu este de acord cu căsătoriile gay, apreciind că nu există vreo motivaţie pertinentă pentru legalizarea acestora.
Ioan Oltean crede că “este o chestiune extrem de delicată”. El arată că, dacă în unele state europene se poate discuta despre “o practică, despre un obicei în privinţa aceasta, România este foarte departe de o asemenea stare de fapt şi de drept”.
Sursa: http://www.gandul.info/stiri/cum-suna-in-biserica-toleranta-crestinului-basescu-pentru-relatiile-gay-patriarhul-daniel-nu-subminati-valoarea-familiei-crestine-traditionale-10978414