Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Impresii dupa Pelerinajul anual de la Cimitirul militar român de la Soultzmatt

Ca în fiecare an, anul acesta pe 16 iunie, a avut loc pelerinajul anual al comunităţilor române din răsăritul Franţei la Cimitirul militar român de la Soultzmatt (Alsacia). Au participat cu precădere enoriaşi aparţinători ai parohiilor din Strasbourg şi Mulhouse, cu preoţii lor.

 

Au slujit, de asemenea, pàrintele Eugen Dedu de la Besançon si pàrintele diacon Iosif Vlad de la Paris. Sfânta Liturghie a fost prezidatà de Preasfintitul episcop vicar Ignatie Muresanul. Ràspunsurile strànii au fost asigurate de corala parohiei române din Strasbourg, formatà mai ales din studenti, si de ceilalti credinciosi prezenti. Dupà terminarea Sfintei Liturghii si a parastasului pentru eroi, au urmat depuneri de coroane de flori din partea autoritàtilor diplomatice române aflate în post la Strasbourg: Doamna Consul General Mioara Mantale si Domnul Cristian Urse – în numele Reprezentantei Permanente a României pe lângà Consiliul Europei. In numele Primàriei din Soultmatt, a depus flori dl primar adjunct Jean-Marc Bickel. In sfârsit, dl Patrick Kautzmann, trompetist titular al garnizoanei din Strasbourg, a intonat imnele natioanle român si francez, precum si imnul european (Oda bucuriei de Beethoven).

Dupà rugàciune si onorurile oficiale, pelerinii, ierarhul si preotii au ràmas împreunà pânà seara pentru praznicul îndàtinat, de la care nu au lipsit, în primul rând, coliva si ouàle rosii.

Ziua de ieri a fost pentru toti participantii un prilej de reculegere, evocare si comuniune în cele sfinte, dar mai ales de regàsire într-o tràire care nu se poate exprima în cuvinte. Ea nu se întâlneste decât aici, printre crucile albe ale celor care s-au stins în 1917 departe de tarà si de cei dragi, cu nàdejdea, desigur, cà urmasii lor nu-i vor uita. Cert este cà alsacienii din Soultzmatt nu-i uità, càci primària îngrijeste mormintele ostasilor nostri cu delicatete fràteascà, discretie si exemplaritate. Doar imensa majoritate a românilor de pe aceste meleaguri par a fi uitat cu totul de existenta acestui cimitir… Ziua însorità si frumoasà s-a încheiat cu o umbrà atunci când cineva m-a întrebat, spre searà, împrumutând câteva cuvinte din Evanghelie: “pàrinte, dar ceilalti români unde sunt?”

Un material trimis de Pr. Vasile Iorgulescu, parohul bisericii romanesti din Strasbourg

Foto: arhiva personala a Pr. Vasile Iorgulescu, 2013

 

Sursa: http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=9634:impresii-dupa-pelerinajul-anual-de-la-cimitirul-militar-roman-de-la-soultzmatt-&catid=70:reportaj&Itemid=106

Lasati un raspuns