Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cele mai frumoase sate din Muntenia

A venit vara şi, implicit, vremea călătoriilor. Yahoo! News îţi propune, în următoarele zile, să descoperi cele mai frumoase sate din România. După ce am prezentat trei dintre cele mai frumoase aşezări rurale din Oltenia, continuăm cu satele superbe ale Munteniei. 

Arefu

Este localitatea din Argeş în care se află atât Barajul Vidraru, cât şi Cetatea Poenari. Uriaşul lac de acumulare, dat în folosinţă în martie 1966, este amplasat pe râul Argeş, pe un sector lung de 28 de kilometri. Lacul de acumulare măsoară 393 de hectare, la momentul construcţiei fiind al cincilea din Europa şi al nouălea din întreaga lume.

Accesul la cetate se face pe o scară cu 1480 de trepte. Însă, odată ajuns sus, turistul se va putea bucura de priveliştea superbă a munţilor Retezat şi a lacului de acumulare Vidraru. Cetatea Poenari, reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş, are o formă alungită şi are parte de 5 turnuri, 4 rotunde şi unul în formă de prismă. Este cetatea care l-a inspirat pe Jules Verne să scrie celebra lucrare “Castelul din Carpaţi”.

Berca

Este o comună din judeţul Buzău, aflată în imediata apropiere a vulcanilor noroioşi de la Pâclele Mari şi Pâclele Mici. Din comună până la vulcani sunt doar 12 kilometri. Rezervaţia care cuprinde şi vulcanii este întinsă pe 30 de hectare, fiind una dintre cele mai interesante rezervaţii mixte, geologice şi botanice.

“Lava” acestor vulcani în miniatură provine de la dizolvarea argilelor întâlnite în cale de apa antrenată spre suprafaţă, sub presiunea gazelor.

Cornu

Pornind din centrul acestei comune prahovene, se pot face drumeţii în unele locuri din preajmă, cum ar fi lacurile cu apă sărată de la Telega, oraşul Breaza, comuna Poiana Câmpina, Voila, Secăria şi Barajul Paltinu.

Temerarii se pot avânta peste văi şi dealuri până în vârfurile Secăria (1153m), Doamnele (1484m) şi Gagul Mare (1660m), din masivul Gârbova, în nord-est, sau până în vârful Gurguiatu (1340m), pe platoul Bucegilor, sau la Vârful cu Dor (2029m), în nord-vest.

Pentru a veni în ajutorul celor hotărâţi să facă ascensiuni pe vârfurile menţionate, pe culmile dealurilor şi prin văi, prezentăm câteva trasee. Ca punct de plecare propunem Căminul Cultural din Cornu:

Cornu de Jos-Baraj Paltinu-Teşila-Secăria-Cornu de Sus-Cornu de Jos
Cornu-Muscel-Voila-Cornu
Cornu-Frăsinet-Şotrile-Cornu
Cornu-Telega-Cornu
Cornu-Câmpina-Poiana Câmpina-Schitu Poiana-Cornu

Vulcana Băi

Este o comună montană din judeţul Dâmboviţa, aflată la aproximativ 20 km de Târgovişte. Vulcana Băi este o fostă staţiune balneară, faimoasă cândva pentru apa minerală care conţinea cantităţi mari de iod şi brom, dar şi pentru apele sale sulfuroase. Din păcate, staţiunea a avut soarta tristă a multor aşezări de acest fel din România. Totuşi, astăzi, merită să facem o vizită de o zi la Vulcana Băi, mai ales pentru peisajele superbe, drumurile prin păduri şi superba mănăstire Bunea, monument istoric.

Cel mai important obiectiv este însă Centrul Internaţional Ecumenic, un loc de studii şi de vacanţe spirituale. Complexul Interreligios cuprinde o biserică ortodoxă, o sinagogă mozaică şi o moschee islamică, fiind un exemplu de bună înţelegere între credincioşi.

Satele prezentate apar în ghidul “Cele mai frumoase sate din România”, editat de asociaţia cu acelaşi nume. Mâine, poţi citi un articol despre cele mai frumoase sate din Dobrogea.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/cele-mai-frumoase-sate-din-muntenia-070213452.html

Lasati un raspuns