Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cele mai frumoase sate din Dobrogea

A venit vara şi, implicit, vremea călătoriilor. Yahoo! News îţi propune, în următoarele zile, să descoperi cele mai frumoase sate din România. După ce am prezentat cele mai frumoase aşezări rurale din Oltenia şi Muntenia, continuăm cu satele superbe ale Dobrogei.

Dobrogea este o zonă în care culturile s-au contopit armonios şi unde poţi regăsi, laolaltă, tradiţii româneşti, turceşti, tătăreşti şi lipoveneşti. Gurmanzii vor găsi o bucătărie fabuloasă prin diversitatea ei, iar iubitorii de vinuri vor fi şi ei pe deplin mulţumiţi.

2 Mai

Localitatea este un model al multiculturalităţii de care vorbeam mai sus. Situat la 6 kilometri de Vama Veche şi la 5 de Mangalia, satul 2 Mai (comuna Limanu), cu aproximativ 2.200 de locuitori, este populat deopotrivă de români, ruşi lipoveni, tătari, turci şi maghiari.

În anii ‘60-‘70 s-a construit o treime din locuinţele existente acum în sat. Încă majoritare, casele tradiţionale îi atrag în continuare pe turiştii aflaţi în căutarea autenticului.

Dacă în Vama Veche a luat naştere un „turism de plajă”, în 2 Mai s-a dezvoltat ceea ce antropologul Vintilă Mihăilescu numeşte „turism de curte”, practicat de turişti boemi ce îşi caută aici tihna.

Tip de turism foarte uman, el se bazează pe relaţia de încredere dintre gazde şi turişti, relaţie care se consumă în special în interiorul curţii, loc al petrecerilor, al grătarelor şi al discuţiilor până târziu în noapte. În perioada comunistă, astfel de petreceri „de curte” erau celebre. Şi acum, oamenii cresc un porc pentru vară ca să îl taie numai pentru turişti, dar şi găini ca să aibă ouă proaspete.

În apropierea satului se află şi Pădurea Hagieni, o superbă pădurea de stajar care serveşte ca loc de cuibărit pentru diverse specii de păsări. Pădurea este o rezervaţie naturală întinsă pe 432 de hectare.

Jurilovca

Capul Dolosman – un promontoriu stâncos, singura faleza de acest tip din România, unde se află şi situl arheologic, Insula Bisericuţa şi grindul Lupilor – ambele declarate rezervaţii naturale – se numără printre obiective turistice naturale din Jurilovca.

Cea mai veche aşezare atestată de pe teritorul României (cetatea Orgame/Argamum) a fost ridicată exact pe acest promontoriu. Se mai văd şi azi o poartă a cetăţii, zidul de apărare, străzi, basilici paleocrestine, valuri de apărare din pământ.

Pe insula Bisericuţa, aflată la 2,5 km de Capul Doloşman, se găsesc urmele unui castru roman. Insula este loc de cuibărit şi trecere pentru o mulţime de păsări. Totuşi, vizitarea insulei este interzisă, singurii care au acces fiind oamenii de ştiinţă.

În apropiere se află şi Staţiunea Gura Portiţei, o fâşie de nisip între Marea Neagră şi Lacul Goloviţa. Turiştii se pot caza aici, într-un hotel de trei stele sau într-un complex de căsuţe.

Luncăviţa

Comuna Luncăviţa poate servi ca punct de acces spre Parcul Natural Munţii Măcinului sau spre superba Rezervaţie Valea Fagilor, întinsă pe 154 de hectare. Cei care vizitează aceste locuri pot urma şi un interesant traseu religios-turistic, care poartă turistul pe la Mănăstirea Saon, Mănăstirea Celic Dere, Mănăstirea Cocoş şi la bazilica Niculiţel. În apropierea comunei se află şi cetatea Noviodunum (Isaccea) şi cetatea Dinogeţia.

În Lunca Dunării, se poate practica pescuitul, dar pot fi admirate şi fauna şi flora de luncă.

Sfântu Gheorghe

Satul tulcean aflat la 120 km de Tulcea, atestat documentar încă din secolul al XIV-lea, este locuit în cea mai mare parte de ucraineni. În apropierea satului se află insula Sahalin, unde sunt întâlnite păsări foarte rare. În sat se află şi singura rezervaţie de arin negru din Europa. În fiecare an, în luna august, în Sfântu Gheorghe este organizat Festivalul Internaţional de Film Independent “Anonimul”.

Pe circa 21.000 de hectare limitrofe litoralului, în partea sudică a Deltei, se întinde rezervaţia Sacalin-Zatoane, care cuprinde un complex de lacuri, gârle şi grinduri.

Satele prezentate apar în ghidul “Cele mai frumoase sate din România”, editat de asociaţia cu acelaşi nume. Mâine, poţi citi un articol despre cele mai frumoase sate din Moldova.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/cele-mai-frumoase-sate-din-dobrogea-074205211.html

Lasati un raspuns