Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cele mai frumoase sate din Moldova

După ce am văzut care sunt cele mai frumoase sate din Dobrogea, Muntenia şi Oltenia astăzi “urcăm” puţin spre Moldova, unde ne aşteaptă câteva localităţi formidabile. Am lăsat deoparte cele mai frumoase sate din Bucovina, cărora le vom dedica un articol mâine dimineaţă. 

Cotnari

Renumitele vii de pe versantul estic al Dealului Marea al Hârlăului, din care se obţine probabil cel mai renumit vin românesc (Grasa de Cotnari), nu sunt singurele atracţii ale acestei localităţi.

Pe dealul Cătălina se află o cetate fortificată a traco-geților din Epoca Fierului (secolele IV-II î.e.n), ale cărei sisteme de apărare sunt parțial conservate muzeistic.

Ruinele Bisericii Domneşti Cuvioasa Parascheva, ctitorită la sfârşitul secolului al XV-lea de Ştefan cel Mare, pot fi vizitate în Ansamblul Medieval Curtea Domnească.

Dofteana

Localitatea băcăuană este celebră datorită unui superb parc dendrologic pe care îl găzduieşte. Întins pe o suprafaţă de 24 de hectare, parcul conţine 660 de specii (!) diferite de arbori. Parcul a fost întemeiat la începutul secolului al XX-lea şi s-a dezvoltat datorită eforturilor unui priceput şi extrem de pasionat silvicultor pe nume Iuliu Moldovan, care a plantat aici puieţi din specii româneşti, dar şi puieţi aduşi din străinătate.

“Priveşte în jur! Toţi sunt copiii mei, sunt o familie numeroasă, cu miile la Mihăieşti şi la Dofteana. Am încercat într-un spaţiu relativ restrâns “să înjghebez o societate a naţiunilor de arbori”. Toţi îmi sunt prieteni, toţi mă iubesc, pentru că fiecăruia odată cu plantarea I-am dat suflet din sufletul meu…şi pentru a-mi alina durerea despărţirii (de Mihăieşti) mi-am creat o altă familie numeroasă la Dofteana”, spunea Moldovan, într-un interviu acordat, în anul 1935, revistei “Viaţa forestieră”.

Dincolo de acest parc fabulos, Dofteana este o aşezare fascinantă prin modul în care locuitorii şi-au păstrat tradiţiile. În ultimii ani, tocmai acest detaliu atrage numeroşi turişti în această zonă.

Poiana Sărată

Localitatea băcăuană este situată într-un cadru natural fantastic, la graniţa dintre Moldova şi Ardeal, în pasul Oituz, la jumătatea distanţei dintre oraşele Bacău şi Braşov (90 km faţă de fiecare). Drumeţiile, deloc dificile, duc turiştii pe Munţii Nemirei, de-a lungul râului Oituz, la cascada Caraslău şi pe vârfurile Pufu şi Cerbu.

Vorona

La numai 2 kilometri de satul botoşănean Vorona se află o superbă mănăstire de maici. Situat în mijlocul unei păduri, Ansamblul Mănăstirii “Naşterea Maicii Domnului” – Vorona a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţ în anul 2004. Ansamblul este compus din biserica “Adormirea Maicii Domnului”, stăreţia, chiliile şi 5 anexe gospodăreşti.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/cele-mai-frumoase-sate-din-moldova-080614899.html

Lasati un raspuns