Cele mai frumoase sate din Ardeal
După ce am descris, pe scurt, cele mai frumoase sate din Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, astăzi cunoaştem cele mai frumoase sate din Ardeal.
Rîmetea, Alba
Este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase sate din întreaga România, având parte de o mulţime de atracţii, atât naturale, cât şi antropice. Ruinele unei cetăţi medievale, singura din Transilvania care a putut ţine piept trupelor tătare în secolul al XIII-lea, pot fi încă observate pe “Piatra Secuiului”, iar o altă cetate, situată la 3 km de sat, poate fi vizitată după o ascensiune pe lângă o stâncă destul de greu atacabilă. Cetatea Trascăului a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIII-lea şi a fost abandonată după anul 1703.
Satul este însă renumit pentru casele sale albe, cu puternice influenţe secuieşti şi nemţeşti. Cea mai veche casă din sat, a unui miner, a fost construită tocmai în anul 1668. Casa a fost renovată după anul 2004. De altfel, din anul 1996, peste 130 de proprietare de edificii au primit finanţare (parţială) şi consultanţă pentru renovarea caselor tradiţionale, în scopul păstrării aspectului acestora. Programul s-a dovedit a fi unul de mare succes, multe dintre aceste edificii devenind acum pensiuni agroturistice. Cea mai veche moară funcţională din regiune, veche de peste două secole, poate fi vizitată în Rîmetea. Tot aici găsim şi celebrele morminte de familie săpate în stâncă, unice în România.
Localitatea poate servi ca punct de pornire pe traseul din Cheile Vălişoarei, în care se găsesc 27 de peşteri, cea mai lungă de 134 de metri. În apropiere se află şi Cheile Plaiului şi Cheile Siloşului. Pasionaţii de zbor cu parapanta vor găsi la Rîmetea condiţiile perfecte pentru practicarea acestui sport.
Biertan, Sibiu
Este o comună cu o istorie fascinantă, care găzduieşte un superb complex arhitectonic medieval, alcătuit dintr-o biserică ridicată în stil gotic târziu între anii 1490 şi 1520 şi o centură de fortificaţii.
Cârţişoara, Sibiu
Este o localitate superbă aflată la poalele munţilor Făgăraş, punct de pornire pe Transfăgărăşan. Găsim aici o mulţime de case tradiţionale, dar şi câteva pensiuni extrem de bine pregătite pentru primirea turiştilor.
Este localitatea natală a unui român celebru, faimosul ţăran autodidact Badea Cârţan. Acest ţăran a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania, distribuind clandestin cărţi româneşti în satele din această regiune. E renumit pentru drumul pe jos pe care l-a făcut până la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian. În 1877, s-a înrolat, voluntar, în armată, pentru a lupta în războiul de independenţă.
Muzeul sătesc amenajat în anul 1968 are şi o cameră destinată lui Badea Cârţan. Muzeul, pe lângă cărţile şi fotografiile rămase de la Badea Cârţan, prezintă o gospodărie ţărănească de la mijlocul secolului al XIX-lea cu mobilier specific zonei şi perioadei, o colecţie de icoane, fotografii vechi cu portul popular, lăzi de zestre şi ceramică lucrată de meşteri olari din comună. Se mai pot vizita şi două biserici ortodoxe construite în 1806 şi 1818.
Răşinari, Sibiu
Este satul natal al marelui poet român Octavian Goga, dar şi un faimos sat turistic din ţara noastră. Găsim aici Biserica Veche, un edificiu din piatră şi cărămidă, realizat în stil baroc între anii 1725 şi 1758, după modelul bisericii iezuiţilor, din centrul Sibiului. În acelaşi sat găsim alte două biserici vechi, ridicate la început de secol XIX, Biserica Sfântul Ilie şi Biserica din Deal.
Tot aici pot fi vizitate un muzeu etnografic şi unul al episcopiei, dar şi ruinele cetăţii medievale de pe dealul Cetăţuia.
Saschiz, Mureş
Aici s-a ridicat, în anul 1493, o biserică fortificată, în onoarea regelui Ştefan I al Ungariei. Construită din piatră, în stil gotic, biserica a fost întărită cu 22 de contraforturi. Acest lăcaş face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
O cetate ţărănească poate fi vizitată pe dealul de lângă biserică. Pe o piată a acestei cetăţi a fost dăltuit anul 1343. Cetatea a avut şase bastioane şi o fântână adâncă de 60 de metri.
Sâmbăta de Sus, Braşov
Este o comună specială pentru arhitectura autentică românească, deoarece aici găsim două importante edificii ridicate în stil brâncovenesc. Mănăstirea de călugări Brâncoveanu, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, a fost construită în anul 1657, din iniţiativa vornicului Preda Brâncoveanu. O biserică de zid a fost ridicată între 1696 şi 1707, de Constantin Brâncoveanu. Biserica avea să fie distrusă în 1785. Însă, în 1926, a început restaurarea bisericii, iar Regele Mihai I este socotit al doilea ctitor al lăcaşului. Sfinţirea noii biserici a fost făcută în 1946. Interesant este că, în primii ani ai comunismului, portretul regelui Mihai I, de la intrarea în biserică, a fost acoperit cu var. Totuşi, odată cu venirea la putere a lui Nicolae Ceauşescu, portretul a devenit din nou vizibil.
Un alt obiectiv extrem de interesant este Castelul Brâncoveanu, ctitorit de nepoţii domnitorului şi restaurat în anul 2010. Într-o localitate din apropiere, Sâmbăta de Jos, poate fi vizitată şi o imensă herghelie de lipiţani. În schimbul biletul de intrare, turiştii pot vizita sute de cai, ale căror poveşti sunt istorisite de un ghid.
Şercaia, Braşov
Găsim şi aici o superbă biserică săsească, atestată din anul 1429, dar dărâmată şi reconstruită în stil gotic între 1868 şi 1875. Tot în Şercaia poate fi vizitată şi o superbă biserică greco-catolică, “Sfântul Gheorghe”, ridicată în anul 1899. În fiecare primăvară, la 21 mai, are loc aici Festivalul Narciselor. Anual, au loc importante târguri de mărfuri şi animale, la 25 februarie, 8 mai, 21 august şi 9 noiembrie. .
Ţaga, Cluj
Comuna este renumită pentru lacurile sale (zona protejată mixtă Ţaga-Geaca) şi pentru castelul Wass, o clădire renovată în anul 1800 de proprietarul Samuel Wass şi soţia acestuia. Există însă şi o parte a clădirii care dăinuie tocmai din Evul Mediu, atunci când a fost ridicat castelul: pivniţele.
Satele apar în ghidul “Cele mai frumoase sate”, editat de asociaţia cu acelaşi nume. Mâine, puteţi descoperi pe Yahoo! News cele mai frumoase sate din Banat.
Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/cele-mai-frumoase-sate-din-ardeal-101213117.html