Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Descoperire: Mormânt regal uriaș, cu zeci de mumii

Săptămâna aceasta, arheologii au descoperit în Peru un mormânt regal uriaș plin de mumiile unor femei. Descoperirea oferă informații prețioase despre enigmaticul Imperiu Wari, care a dominat regiunea Anzilor cu mult timp înaintea incașilor, succesorii lor mult mai faimoși, relatează Reuters.

„Pentru prima dată în istoria arheologiei din Peru am găsit un mormânt imperial care aparține Imperiului și culturii Wari”, a declarat arheologul Milosz Giersz.

Cercetătorii spun că descoperirea îi va ajuta să recompună viața cotidiană din Anzi, așa cum era aceasta înainte de ridicarea Imperiului Incaș, pe care cuceritorii spanioli l-au descris în detaliu. Mausoleul, dezvelit în situl El Castillo de Huarmey, aflat la 300 de kilometri de capitala Lima, conținea monede de aur, ceramică și 63 de schelete vechi de aproximativ 1.300 de ani.

Cele mai multe dintre trupurile descoperite în camera mortuară erau mumiile unor femei așezate în poziție verticală. Această poziție indică apartenența lor la familia regală. Numărul mare de mumii feminine i-a determinat pe arheologi să sugereze că femeile Wari dețineau mai multă putere în cadrul societății decât se credea până acum.

„Femeile au fost îngropate cu cercei frumos decorați, făcuți din metale prețioase despre care mai demult se credea că erau folosite numai de către bărbați”, a spus arheologul Patrycja Przadk.

Istoricii cred că populația Wari, care a dominat regiunea între anii 600 și 1100 d.Hr., este primul popor care a unit diverse triburi într-o rețea complexă ce se întindea peste cea mai mare parte a Anzilor peruvieni.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/descoperire-morm%C3%A2nt-regal-uria%C8%99-cu-zeci-mumii-060206757.html

Lasati un raspuns