Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Moartea zilnica

“M-am rastignit impreuna cu Hristos si nu eu mai traiesc, ci Hristos traieste in mine. Si viata de acum, in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit si S-a dat pe Sine insusi pentru mine” (Galateni 2, 20).

“Asadar, daca ati inviat impreuna cu Hristos, cautati cele de sus, unde se afla Hristos, sezand de-a dreapta lui Dumnezeu. Cugetati cele de sus, nu cele de pe pamant; caci voi ati murit si viata voastra este ascunsa cu Hristos intru Dumnezeu” (Coloseni 3, 2-3).

Faptele trupului trebuie omorate zilnic

In clipa pogorarii in cristelnita Botezului incetam de a mai fi oameni trupesti si devenim oameni duhovnicesti, renascuti in Hristos. Apoi, de noi depinde daca ramanem in viata, omorand faptele trupului, sau ne intoarcem spre moartea din care ne-a scos Fiul lui Dumnezeu.

Deci, o parte din noi moare zilnic! De noi depinde, insa, care anume. Fie moare omul nostru cel vechi, adica firea trupeasca, prin savarsirea faptelor duhovnicesti, fie moare omul nostru cel nou, adica firea duhovniceasca, prin savarsirea faptelor trupesti.

Crezand si traind in Hristos, omoram zilnic faptele trupului (nu trupul, care este “templu al Duhului Sfant”), precum spune Apostolul Pavel, zicand: “Cei ce sunt ai lui Hristos Iisus si-au rastignit trupul impreuna cu patimile si cu poftele” (Galateni 5, 24). Rastignirea trupului inseamna omorarea tuturor pornirilor patimase care ne indeparteaza de Dumnezeu.

“Faptele trupului sunt cunoscute, si ele sunt: adulter, desfranare, necuratie, destrabalare, inchinare la idoli, fermecatorie, vrajbe, certuri, zavistii, manii, galcevi, dezbinari, eresuri, pizmuiri, ucideri, betii, chefuri si cele asemenea acestora, pe care vi le spun dinainte, precum dinainte v-am si spus, ca cei ce fac unele ca acestea nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu” (Galateni 5, 19-21).

Nu suntem datori trupului, ci lui Dumnezeu !

“Cei ce sunt dupa trup cugeta cele ale trupului, iar cei ce sunt dupa Duh, cele ale Duhului. Caci dorinta carnii este moarte, dar dorinta Duhului este viata si pace; fiindca dorinta carnii este vrajmasie impotriva lui Dumnezeu, caci nu se supune legii lui Dumnezeu, ca nici nu poate. Iar cei ce sunt in carne nu pot sa placa lui Dumnezeu.

Dar voi nu sunteti in carne, ci in Duh, daca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi. Iar daca cineva nu are Duhul lui Hristos, acela nu este al Lui. Iar daca Hristos este in voi, trupul este mort pentru pacat; iar Duhul, viata pentru dreptate, iar daca Duhul Celui ce a inviat pe Iisus din morti locuieste in voi, Cel ce a inviat pe Hristos Iisus din morti va face vii si trupurile voastre cele muritoare, prin Duhul Sau care locuieste in voi.

Drept aceea, fratilor, nu suntem datori trupului, ca sa vietuim dupa trup. Caci daca vietuiti dupa trup, veti muri, iar daca ucideti, cu Duhul, faptele trupului, veti fi vii. Caci cati sunt manati de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu” (Romani 8, 5-14).

Cum murim zilnic ?

Murim zilnic, pentru a trai vesnic, atunci cand credem cu tarie in cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos si alungam din noi orice umbra de indoiala pe care diavolul cauta sa o arunce asupra Adevarului.

Murim zilnic atunci cand ne incredem in poruncile lui Dumnezeu mai mult decat in oricare alt lucru, oricat de convingator ar fi acela din urma. Nici mintea noastra, nici stiinta, nici “retetele de viata” pe care le propune lumea nu sunt mai vrednice de incredere decat Cuvantul lui Dumnezeu, oricat de tainuit si de nepatruns ar fi acesta din urma.

Suntem morti fara de cuvintele diavolului atunci cand credem cu tarie in cuvintele lui Dumnezeu. “Fara credinta nu este cu putinta sa fim placuti lui Dumnezeu, caci cine se apropie de Dumnezeu trebuie sa creada ca El este si ca Se face rasplatitor celor care Il cauta” (Evrei 11, 6). Cand credinta in fagaduintele lui Dumnezeu ocupa locul central in inima noastra, atunci suntem morti fata de toata ispita si inselarea care vin de la diavol.

Murim zilnic pentru a trai vesnic!

Cum murim?
Prin credinta (increderea) in Cuvantul lui Dumnezeu!

Teodor Danalache

 

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/editoriale/moartea-zilnica-140929.html

Lasati un raspuns