Întrebările elementare lacare oamenii de ştiinţă nu au putut găsi răspunsul
Cum funcţionează gravitaţia? De ce căscăm atât de mult? Iată ce nu ştim şi cât de aproape suntem să găsim răspunsurile.
1.De ce căscăm?
Teoriile referitoare la căscat sunt numeroase, însă numai două explicaţii se pare că sunt plauzibile. Una dintre ele este că gestul ajută la optimizarea performanţei creierului, oferindu-i practic un impuls. Şi atunci, de ce este contagios? Cercetătorii care susţin această idee cred că este o metodă prin care grupul este menţinut în alertă. Când un membru al grupului cască, semnalează că nu dă randament, prin urmare şi ceilalţi membri au nevoie de un impuls, se arată într-un articol publicat pe site-ul mentalfloss.com.
Nu este singura teorie, totuşi. O altă explicaţie este că fenomenul se bazează pe empatie la nivel subconştient. Astfel, dacă un membru al grupului cască, ceilalţi o fac în semn de susţinere. Aşadar, care este adevărul? Oamenii de ştiinţă încă nu s-au decis.
2.De ce funcţionează medicamentele placebo?
Când un nou medicament intră în teste, cercetătorii au nevoie de un grup de control, pe care să compare efectele. Membrilor acestui grup li se administrează medicamente placebo, care nu conţin ingrediente active. În mod frecvent, însă, în rândul acestora se constată modificări ale stării de sănătate. Mai multe studii susţin că este vorba despre autosugestie: pacienţii se simt mai bine doar pentru că ei cred că au luat medicamentul. Oricare ar fi cauza, companiile farmaceutice sunt nerăbdătoare să o descopere.
3.Cum funcţionează memoria?
O perioadă îndelungată, cercetătorii au crezut că amintirile sunt stocate într-un grup anume de neuroni aflaţi fie în hipocampus, fie în neocortex. Anul trecut, pentru prima dată, oamenii de ştiinţă de la MIT au oferit dovezi în sprijinul acestei teorii. Pentru a ne aminti ceva, în creier trebuie să se activeze exact neuronii în care amintirea este stocată. Cum anume funcţionează acest proces rămâne însă un mister.
4. Pot animalele să prezică un cutremur?
Ideea că animalele ar putea să ne avertizeze asupra activităţii seismice este una confortabilă, dar dificil de probat. Mulţi posesori de animale au observat că acestea se comportau bizar înaintea unui cutremur. Nu este greu să ne gândim că animalele reacţionează la astfel de schimbări ale mediului înconjurător, modificări ale câmpurilor magnetice, de pildă, însă nu este clar dacă seismele produc aşa ceva. Din păcate, o astfel de teorie este aproape imposibil de testat.
5. Cum funcţionează gravitaţia?
Dintre toate forţele fundamentale, gravitaţia este cea mai importantă, dar oamenii de ştiinţă încă nu i-au descoperit secretele. De exemplu, în timp ce toate celelalte forţe fundamentale sunt asociate cu particule, nimeni nu a putut descoperi o particulă gravitaţională.
6. Câte specii există pe lume?
Numai în ultimul deceniu, oamenii de ştiinţă au descoperit 16.000 de noi specii în fiecare an. În total, au catalogat 1,2 milioane. Cu toate acestea, nimeni nu poate şti câte mai există de fapt, mai ales că până la 80% din speciile existente ar putea trăi în locuri greu accesibile, în mări şi oceane.
În aceste condiţii, mulţi oameni de ştiinţă preferă să îşi dea cu presupusul, iar numerele variază între cinci şi 15 milioane.
Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/%C3%AEntreb%C4%83rile-elementare-la-care-oamenii-%C5%9Ftiin%C5%A3%C4%83-nu-au-013048524.html