Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Unde se găsesc cele mai faimoase epave din întreaga lume

Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că există mai mult de 3 milioane de epave pe fundul oceanului. Totuşi, epavele pot fi găsite şi pe plajele pustii, în mijlocul oceanului, în zonele cu acces restricţionat, pe insulele nelocuite sau în alte locuri îndepărtate şi necivilizate. Vă prezentăm mai jos o listă cu zece dintre cele mai faimoase epave, care sunt încă vizibile pe plajele din întreaga lume.

Epava Dimitrios, Grecia

Dimitrios este o celebră epavă din Grecia, cunoscută datorită locaţiei sale, pe o plajă de nisip uşor accesibilă de lângă Gythio, scrie infoturism.ro. Există multe zvonuri despre originile navei şi modul în care aceasta a fost blocată pe plajă. Cele mai multe se referă la faptul că nava a fost folosită pentru a transporta ţigări între Turcia şi Italia.

Epava SS Ayrfield, Australia

SS Ayrfield a fost o navă din oţel de 1.140 de tone cu o lungime de 79 de metri. Nava a fost construită în Marea Britanie în anul 1911 şi înregistrată la Sydney în anul 1912. Aceasta a fost achiziţionată de către guvernul Comunităţii Naţiunilor şi utilizată pentru a transporta provizii către trupele americane staţionate în regiunea Pacificului, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Epava Eduard Bohlen, Namibia

Eduard Bohlen a fost o navă care a eşuat în largul coastei Skeleton Coast al Namibiei pe 5 septembrie 1909. În prezent, aceasta se află în nisip la un sfert de milă de ţărm. A fost o navă de marfă de 2.272 tone, cu o lungime de  95 de metri. În septembrie 1909, vasul a pornit în ceaţa groasă şi a eşuat în Golful Conception, în timp ce naviga pe o cursă de la Swakopmund la Golful Table. Această epavă este considerată simbolul pustietăţii coastei Namibiei. Rămăşiţele sale ruginite se află parţial îngropate în nisip.

Epava Panagiotis, Grecia

Panagiotis este o epavă situată în nisipurile albe ale unui golfuleţ de pe coasta Zakynthos (Zante), care se află printre cele mai sudice insule ale Mării Ionice din Grecia. Locul unde se află epava este o atracţie turistică de prim rang, situată pe partea de nord-vest a insulei, cu mii de vizitatori în fiecare an. Ea a fost construită în Scoţia în anul 1937 şi distrusă în anul 1980, în timp ce, probabil, transporta ţigări de contrabandă, echipajul fiind urmărit de Marina greacă.

Epava Loullia, Egipt

Loullia a fost un cargobot din Panama, construit în Suedia şi lansat în anul 1952. La o cursă de la Aqaba la Suez cu balast, Loullia a navigat cu viteză mare spre Reciful Gordon din Strâmtoarea Tiran, la 29 septembrie 1981. Din motive de siguranţă, echipajul a abandonat nava patru zile mai târziu, iar în prezent epava se află deasupra recifului.

Nava de luptă Murmansk, Norvegia

Nava de luptă Murmansk a fost o navă militară rusă, care a eşuat în anul 1994. Vasul de război are o lungime de 200 de metri, iar epava acestuia se află chiar în faţa digului de la Sorvaer, care a devenit treptat un punct de reper. Nava a avut un design special, o combinaţie între un submarin şi un vas de război.

Epava Protector, Australia

Protector a fost o canonieră plată de fier, comandată şi cumpărată de către Guvernul australian în anul 1884, având drept scop apărarea coastei locale împotriva posibilelor atacuri ale ruşilor din 1870. În anul 1943, Protector a fost rechiziţionată pentru serviciul de război de către armata Statelor Unite ale Americii. În timp ce naviga spre Noua Guinee, nava a fost deteriorată într-o coliziune cu un remorcher, iar astfel a rămas abandonată.

Epava World Discoverer, Insulele Solomon

Ascunsă într-un golf al Insulelor Solomon, epava construită de către germani pentru Liberian Cruise, treptat, rugineşte. Nimic nu este mai fascinant la această navă decât povestea sa de naufragiu. Construit în anul 1974, vasul şi-a servit cu credinţă proprietarii mai bine de 25 de ani. În aprilie 2000, nava a lovit un recif necunoscut, chiar lângă Insulele Solomon, din Oceanul Pacific. Căpitanul a solicitat asistenţă prin radio, iar înainte de toate toţi pasagerii au fost transferaţi în cea mai apropiată localitate cu ajutorul feriboturilor locale. Căpitanul Oliver Kruess a reuşit să aducă nava în apropierea Golfului Roderick, acolo unde se află şi în prezent.

Epava din Olympia, Grecia

Această epavă este situată într-un mic golf numit Livero, din insula grecească Amorgos. Nava a eşuat aici, în anul 1979, provenind din Cipru, totuşi fără nicio pierdere umană. O barcă remorcher Steaua Matsas a încercat, fără succes, să scoată nava Olympia din golf, iar de atunci această epavă face parte din istoria insulei.

Epava Maheno, Australia

Maheno este cea mai faimoasă epavă dintre epavele din Insulele Fraser, care a devenit o atracţie turistică şi un punct de reper. Construită în anul 1905, Maheno a fost unul dintre primele vase cu aburi pe turbine. Nava efectua rute regulate între Sydney şi Auckland, până când aceasta a fost declarată ca o navă-spital din Europa, în timpul primului Război Mondial. În anul 1935, ea şi sora ei, nava Oonah, au fost vândute în Japonia pentru resturi. Când au ajuns la Queensland Waters, o furtună ciclonică a rupt lanţul de remorcare, iar Maheno a plutit în derivă, până pe plaja Insulelor Fraser.

 

Sursa: http://www.curierulnational.ro/Specializat/2013-06-26/Unde+se+gasesc+cele+mai+faimoase+epave+din+intreaga+lume

Lasati un raspuns