Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Australia admite că Bariera de Corali s-a degradat

Ministrul australian al Mediului, Mark Butler, a făcut public în această dimineață  un raport potrivit căruia Marea Barieră de Corali s-a degradat din 2009 până în prezent, din cauza cicloanelor și inundațiilor și în ciuda reducerii poluării agricole.

Oficialitățile australiene admit că Bariera de Corali nu se află într-o stare bună, încercând în același timp să îi convingă pe reprezentanții UNESCO să nu o retrogradeze în categoria siturilor aflate în pericol. „Vremea extremă a avut un impact semnificativ asupra stării generale a mediului marin, care a decăzut de la un nivel mediu la unul slab”, se precizează în raportul citat de AFP.

Potrivit analizei oficiale australiene, recifele de corali prezintă tendințe de degradare din cauza calității slabe a apei și a impactului cumulativ al schimbărilor climatice și a creșterii frecvenței și intensității fenomenelor meteorologice extreme. În ciuda reducerii concentrațiilor de azot, pesticide, sedimente și ale altor poluanți, reciful se află în continuare în pericol de degradare. Doar recuperarea de după inundațiile din 2010-2011 (care au afectat calitatea apei) au putea dura zeci de ani, spun specialiștii.

UNESCO a anunțat anterior că va retrograda Marea Barieră de Corali în 2014 dacă autoritățile australiene nu vor lua măsuri care să limiteze dezvoltarea industriei din zona litorală, ce amenință supraviețuirea coralilor.

Înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO în 1981, Marea Barieră se întinde pe circa 345.000 km2 de-a lungul coastei estice australiene, fiind cel mai mare ansamblu coralier din lume, cu 3.000 de sisteme de recife şi sute de insule tropicale. Ea a pierdut peste jumătate din corali în ultimii 27 de ani.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/australia-admite-c%C4%83-bariera-corali-degradat-092608938.html

Lasati un raspuns