Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Vaticanul vrea să reia în proprietate Băile Felix

Supuşii Papei Francisc, mai exact călugării ordinului Premonstratens, susţin că staţiunea Băile Felix le-a fost luată pe nedrept de statul român. Au existat mai multe termene în dosar, iar peste două luni instanţa supremă ar urma să ia o decizie. Dacă se va stabili rejudecarea cazului, va fi cel mai vechi dosar din România, având 76 de ani. 

Situaţie nemaiîntâlnită în istoria justiţiei noastre. Călugării Premonstratens vor să ne ia staţiunea Băile Felix. Potrivit gândul.info, aceşti supuşi ai Papei sunt la un pas să redeschidă un litigiu cu statul român care datează din 1937. Ordinul susţine că în anul 1936 a fost deposedat pe nedrept de staţiunea Băile Felix. Aceşti călugări au ajuns în ţara noastră în anul 1131. După o istorie zbuciumată, ei ajung să aibă mai multe proprietăţi prin zona Oradei.

Un document întocmit de autorităţile române în 1940 arată că Ordinul Premonstratens deţinea nici mai mult nici mai puţin decât staţiunea balneară Băile Felix şi 126 de hectare de teren în zonă. În 1936, proprietăţile călugărilor au fost confiscate şi, deşi au făcut recurs în 1937 la Tribunalul Oradea, instanţa a respins contestaţia pe motiv că Ordinul Premonstratens nu a fost proprietarul Băilor Felix, ci doar un administrator al proprietăţii.

Litigiu de zeci de milioane de euro

În esenţă, judecătorii au stabilit că terenurile şi clădirile au fost proprietatea statului maghiar şi că, ulterior, succesorul acestor proprietăţi a devenit statul român. La decizia din 1937, reprezentanţii ordinului călugăresc au făcut recurs, dar acesta nu s-a mai judecat niciodată.

Reverendul Feies Rudolf Anzelm, cel care conduce acum Ordinului Premonstratens, a iniţiat, anul trecut, o acţiune juridică prin care solicită redeschiderea dosarului din 1937, iar în luna septembrie magistraţii Curţii Supreme urmează să se pronunţe, valoarea acestui litigiu fiind de câteva zeci de milioane de euro.

Sursa: http://www.libertatea.ro//detalii/articol/papa-francisc-vrea-baile-felix-455435.html

Lasati un raspuns