Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Măsuri extreme: slujbă cu bodyguarzi la Domul din Mestre, asediat de cerşetorii români

De duminică 7 iulie, în catedrala San Lorenzo din Mestre slujba se desfăşoară sub protecţia bodyguarzilor. Măsura a fost luată de mons. Fausto Bonini, parohul de la San Lorenzo, după repetate episoade în care cerşetori români care cer de pomană cu obrăznicie au întrerupt celebrarea ritualului liturgic, deranjând credincioşii. Într-un caz, preotul a fost silit să iasă din altar pentru a scoate afară un bărbat care striga şi jignea pe toată lumea.

Măsuri extreme contra cerşetorilor români

“Un enoriaş cu fizic robust – explică don Fausto Bonini – supraveghează intrarea bisericii pe timpul slujbei pentru a face astfel încât să nu intre oameni ai străzii şi cerşetori care să deranjeze credincioşii şi preotul.

Este o soluţie drastică, ştiu, la care, însă, am fost constrâns să apelez după episoadele repetate care s-au întâmplat în acea catedrală. Este o problemă care durează de mai mult timp. În realitate problema siguranţei şi cerşetoriei priveşte întreg oraşul, nu numai o stradă din Mestre”.

Control şi siguranţă

Potrivit mons. Bonini, s-a ajuns la un punct în care, având în vedere neglijarea siguranţei din partea instituţiilor, cetăţenii se organizează singuri.

Mons. Fausto Bonini, parohul din domul San Lorenzo din Mestre

Mons. Bonini a explicat pentru Il Gazzettino: “Din păcate, unde nu există control nu există siguranţă. Şi în catedrală, cum am evidenţiat în scris cu luni în urmă autorităţilor competente, ne aflăm zilnic în faţa unor comportamente nelalocul lor ale unor persoane care folosesc biserica ca loc de cerşit, sau pentru nevoile lor, pentru a se îmbrăca şi a se dezbrăca, sau pentru a dormi, sau pentru a se pregăti pentru activitatea lor, ducându-se apoi în piazza Ferretto unde în baruri nu se mai angajează barmaniţe tinere pentru că sunt deranjate continuu.

Împiedicarea anumitor degenerări – continuă mons. Bonini – nu este intoleranţă. Dimpotrivă: în faţa persoanelor care sunt neajutorate, mila creştină înseamnă şi să li se interzică să iasă în mod definitiv în afara regulilor de convieţuire, devenind insuportabile, cu atitudini care frizează ilegalitatea”.

Obraznici şi violenţi

Mons. Bonini povesteşte şi alte episoade: “Duminica trecută la sfârşitul slujbei de seară, a trebuit să cer intervenţia forţelor de ordine pentru că un cerşetor s-a pus să doarmă la intrare şi ameninţa că mă va ucide pentru că am cerut ajutor pentru a-l îndepărta.

Cu ceva vreme în urmă în biserică a intrat un bărbat cu un cuţit şi din fericire nimeni nu a reacţionat. Dar în biserică nu se poate să ne fie frică. Numărul acestor personaje creşte nemăsurat.

Parohiile noastre fac tot posibilul pentru a ajuta, dar pe cei care chiar au nevoie şi cer cu milă şi deseori cu ruşine, nu pe cei care folosesc violenţa şi sunt obraznici. Dacă se răspândeşte vestea că la Mestre o poţi duce bine şi că întotdeauna vei primi un ajutor, vor veni o grămadă de cerşetori. Eu sunt pentru ideea de a susţine un Mestre care să fie frumos dar şi bun. Şi numai rezolvând această problemă toţi împreună putem construi un oraş bun”.

Bodyguard român

Duminică 7 iulie doi “oameni de pază” s-au alternat în faţa catedralei San Lorenzo, la Mestre, pentru a evita ca vagabonzii şi cerşetorii să se prezinte pe timpul slujbei şi să molesteze credincioşii cerând de pomană. Încă de la primele ore ale dimineţii, rolul de bodyguard l-a avut unul dintre enoriaşii vorbitori de română, tocmai pentru a încerca să se instaureze un dialog cu cerşetorii cei mai agresivi şi pentru a-i invita, în limba română, să plece.

În ciuda prezenţei paznicilor, o cerşetoare din “grupul barbanera” (cei cu barbă neagră), aşa cum sunt supranumiţi romii care umblă prin oraş şi sunt consideraţi responsabili de agresiuni şi acte de vandalism, s-a apropiat de preotul paroh, don Fausto Bonini, pentru a cere în mod insistent de pomană, arătând fotografia unor copii.

Iniţiativa de a filtra accesul în catedrală a fost pe placul enoriaşilor, mulţi dintre ei exprimând-şi sprijinul faţă de mons. Bonini.

O singură excepţie: un bărbat a intrat şi pe timpul slujbei de la ora 10 l-a apostrofat pe preot strigând de mai multe ori “rasistule”, înainte de a fi îndepărtat.

Barbanera

Cine sunt cei din grupul “barbanera”? Episcopul Dino Pistolato, ani de zile director al Caritas Veneziana, a spus că nu este vorba de săracii clasici, cei cunoscuţi de structurile religioase, cărora le este foame şi au nevoie de haine.

Aceştia sunt un grup organizat care se autoizolează şi se autodisciplinează. Banii sunt întotdeauna singurul lor scop. Şi ajung să câştige pe zi chiar şi 50 de euro fiecare. Poliţia municipală îi evacuează, dar ei revin. Este necesară o soluţie.

Zilele trecute a avut loc şi un atac asupra unui autobuz cu turişti străini, care au ieşit dintr-un hotel de pe strada foarte centrală corso del Popolo. Au devenit un caz de ordine publică cerşetorii români care se adună în apropierea staţiei de autobuz pentru a se împărţi în cei care se duc să cerşească la Venezia şi cei care rămân la Mestre.

La Prefectura din Veneţia a fost convocat “Comitetul pentru ordine şi siguranţă publică”. “Unica soluţie definitivă pare să fie un acord cu ţările de origine pentru a nu mai reveni în Italia”, scrie Il Gazzettino. Consilierul local Gianfranco Bettin a spus că este vorba de un fenomen de criminalitate organizată şi nu de cerşetorie şi că acei vagabonzi trebuie incriminaţi şi expulzaţi cu ordin de evacuare.

 

Sursa: http://www.gazetaromaneasca.com/observator/38-prim-plan/6293-msuri-extreme-slujb-cu-bodyguarzi-la-domul-din-mestre-asediat-de-ceretorii-romani.html

Lasati un raspuns