Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Studiu: Societățile primitive nu purtau războaie

Societățile primitive nu purtau războaie pe scară largă, susțin cercetătorii de la Academia universitară Abo din Finlanda, relatează BBC. Ei susțin că violența din comunitățile timpurii de oameni era provocată de conflicte personale, mai degrabă decât de mari bătălii.

Oamenii de știință spun că descoperirea sugerează că războiul nu este o parte intrinsecă naturii umane, ci un comportament pe care aceștia l-au adoptat mai recent. Studiul a fost publicat în jurnalul „Science”.

„Această cercetare pune sub semnul întrebării ideea că războiul era întotdeauna prezent în trecutul nostru. Studiul descrie o lume în care conflictele și agresivitatea erau provocate în primul rând de motive personale, și nu de grupuri care luptau unele împotriva altora”, a declarat Patrik Soderberg, unul dintre autorii studiului.

Echipa de cercetători își bazează concluziile pe observarea triburilor care trăiesc izolate în prezent în întreaga lume, acestea fiind adesea studiate în ultimul secol. Izolate de viața modernă, supraviețuind numai cu ajutorul plantelor și al animalelor sălbatice, aceste grupuri trăiesc precum vânătorii-culegătorii de acum mii de ani.

„Sunt genul de societăți care nu prea se bazează pe agricultură sau pe animalele domestice – sunt societăți primitive. În urmă cu 12.000 de ani, presupunem că toți oamenii trăiau în acest tip de societate”, a explicat Soderberg.

Dușmăniile dintre familii și adulterul, motive de agresiune

Folosind triburile moderne ca analogie pentru societățile timpurii, cercetătorii s-au concentrat pe studierea cazurilor în care au fost documentate decese violente. Au găsit 148 de astfel de cazuri, însă foarte puține dintre decese fuseseră cauzate de război.

„Cele mai multe incidente de agresiune letală erau ceea ce numim omucideri și doar o minoritate puteau fi considerate ca fiind provocate de război. Peste jumătate dintre evenimente au fost provocate de indivizi singuri, iar în 85% dintre cazuri victimele făceau parte din aceeași societate (ca și atacatorul – n.r.)”, a arătat cercetătorul.

Dușmăniile dintre familii sau adulterul au fost printre cele mai frecvente cauze descoperite de oamenii de știință. Cercetătorii admit că aceste comunități moderne nu sunt un model perfect pentru cele din trecut, însă susțin că similitudinile sunt semnificative.

În trecut, alte cercetări au sugerat că războiul este o parte intrinsecă comportamentului uman. Soderberg este de părere că războiul ar fi putut apărea mai târziu. Pe măsură ce vânătorii-culegători au devenit agricultori, grupurile au devenit tot mai teritoriale și au dezvoltat o structură socială mai complexă.

„Pe măsură ce oamenii s-au sedentarizat, războiul a devenit tot mai prezent și mai dominant. Însă pentru aceste societăți primitive, războiul încă nu exista”, a mai spus el.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/studiu-societ%C4%83%C8%9Bile-primitive-nu-purtau-r%C4%83zboaie-100614484.html

Lasati un raspuns