Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Reflecţie: Un trandafir alb pentru papa

Un grădinar care lucra în Grădinile Vaticanului i-a dăruit papei un trandafir alb, proaspăt tăiat. Era duminică, 8 septembrie 2013,

Poate că n-a fost nimic altceva decât darul delicat al unui suflet umil pentru cel pe care-l simte alături, pe care îl iubeşte şi-l admiră1… Dar întotdeauna când ne ascultăm inima, Isus spune pentru toţi şi pentru noi înşine ceva cu mult mai mult – fiindcă un gest, ca şi un cuvânt, poate avea o semnificaţie obişnuită: “Da, îl iubesc şi îl admir pe Sfântul Părinte şi vreau să-i aduc un surâs cu darul meu”; sau: poate fi un simbol – “Cred, într-adevăr, că Dumnezeu îl iubeşte pe Sfântul Părinte, iar în darul meu aş vrea să vadă iubirea Domnului pentru el” etc. Dar în cazul acesta, gestul dobândeşte o semnificaţie nebănuită.

Un trandafir alb, pentru papa…

În apartamentul său modest, din Buenos Aires, unde era cald vara şi frig iarna, fiindcă primatul Argentinei nu dorea să beneficieze decât de condiţiile de trai ale majorităţii celor pe care-i păstorea, acolo, în birou, se găsea pe perete crucifixul de lemn dăruit de bunicii lui, Juan şi Rosa, o fotografie a unui aborigen înfometat şi gol şi… icoana sfintei sale preferate: Tereza de Lisieux, iar dedesubt, un vas cu trandafiri albi. La întrebările reporterilor2, Jorge Bergoglio a răspuns simplu: “De câte ori am ceva de rezolvat, nu o rog pe sfânta Tereza să rezolve, ci să primească în mâinile ei situaţia şi să facă după voia Domnului, iar dacă e de acord, a doua zi cineva îmi dăruieşte, absolut din întâmplare, un trandafir alb…”

Un trandafir alb, pentru papa…

Plimbându-se prin grădinile Vaticanului, a doua zi după privegherea de rugăciune pentru pace în Siria, grădinarul pe lângă care trecea s-a ridicat şi, cu toată inima înflorind într-un surâs cald şi bun, i-a oferit papei un trandafir alb.

Sfânta Tereza de Lisieux, care a ales calea cea mai mică, mai dreaptă şi directă la inima lui Isus, calea iubirii, şi care a promis că îşi va petrece veşnicia făcând să cadă o ploaie de trandafiri asupra pământului, răspunsese rugăciunii.

Un trandafir alb pentru papa…

Ce-ar fi dacă fiecare dintre noi i-am oferi Sfântului Părinte un trandafir alb, în fiecare zi?! Cum anume?! Nimic mai simplu: urmând îndemnurile sale, adică îndreptând gândurile, faptele, însăşi inima noastră pe calea modestiei, umilinţei, simplităţii, dar mai ales a iubirii faţă de cei care nu mai au nimic altceva pe pământ decât mila noastră.

Mila noastră, milostivirea Domnului şi întreg cerul lui Dumnezeu ca adăpost şi hrană şi lumină.

Dr. Ecaterina Hanganu

http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20130995

Lasati un raspuns