Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Hramul parohiei româneşti din oraşul suedez Jonkoping

Preasfinţitul Episcop Macarie al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 6 octombrie 2013, Taina Sfintei Liturghii pentru românii din oraşul suedez Jönköping, cu prilejul sărbătoririi hramului parohiei româneşti „Acoperământul Maicii Domnului”.

Cu acest prilej, au slujit preoţi de la parohiile româneşti din Suedia, dar şi preoţi din Voivodina şi Timoc, invitaţi de românii din comunitate: PC Protopop Bojan Aleksandrovici de la Malainiţa şi PC Preot Antonie Isac din Bor, de pe valea Timocului şi PC Preot Adrian Boba de la Catedrala episcopală dinVârşeţ dimpreună cu PC Preot Emanuel Tăpălagă din localitatea Sân Mihai, situată în apropierea oraşului Vârşeţ. Preoţii menţionaţi au rudenii apropiate în parohia din Jönköping, unde majoritatea credincioşilor provin din Banatul sârbesc şi de pe valea Timocului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Episcop Macarie a tâlcuit evanghelia Duminicii a XX-a după Rusalii (Luca 7, 11-16) despre Învierea fiului văduvei din Nain. Referindu-se la semnificaţia sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului, ierarhul a făcut o paralelă între mama fiului mort şi înviat din Nain şi Maica lui Hristos Cel Răstignit şi Înviat, care râmâne icoana maternităţii. Preasfinţitul Macarie a arătat că văduva din Nain, în faţa minunii învierii singurului ei fiu, a prefigurat-o pe Maica Domnului care pe Golgota, la răstignirea Fiului ei, a fost cuprinsă de întristare, însă neîmpuţinându-şi credinţa şi nădejdea, a fost copleşită de bucurie deplină la Învierea Mântuitorului Hristos, Biruitorul iadului şi al morţii.

La sărbătoarea hramului, Preasfinţitul Macarie a botezat fetiţa părintelui paroh Ovidiu Teodor Băncilă şi a soţiei sale Marica, care a primit la Botez numele Maria. PC Protopop Bojan Aleksandrovici, de la Protopopiatul Daciei Ripensis din Negotin, din încredinţarea Preasfinţitului Episcop Daniil al Daciei Felix, a dăruit Paraclisului Episcopal din Stockholm, dar şi bisericii parohiale din Jönköping, părticele din moaştele Sfintei Muceniţe Sabina Romana.

Preasfinţitul Macarie a oferit celor prezenţi la slujbă câte un exemplar din lucrarea „Ortodoxie şi românism”, scrisă de marele teolog şi duhovnic român Dumitru Stăniloae, anul 2013 fiind proclamat în Biserica Ortodoxă Română, An comemorativ al Părintelui Dumitru Stăniloae, deoarece în acest an se împlinesc 110 ani de la naşterea sa şi 20 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

Parohia Ortodoxă Română din Jönköping îi are ca ocrotitori şi pe Sfinţii Cuvioşi Daniil Sihastrul şi Paisie de la Neamţ.

http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=10797:hramul-parohiei-romaneti-din-oraul-suedez-jonkoping&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns