Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Religia nu cunoaște criza: Biserică de 1 milion de euro la Torino

La Torino, comunitatea ortodoxă din zona vestică va avea o biserică numai a ei, scrie La Repubblica. Se va ridica la Rivoli, în zona Cascine Vica, pe un teren de patru mii de metri pătrați. Astăzi, numărând și rezidenții din Collegno, Alpignano și Pianezza, românii, principalii frecventatori ai parohiei, sunt circa șase mii.

Până acum, comunitatea ortodoxă a împărțit cu catolicii bisericile din oraș, mai întâi Collegiata Alta, o duminică pe lună, apoi biserica San Rocco.

Cererea oficială la Primăria din Rivoli pentru obținerea unui spațiu pentru noua biserică a sosit în mai 2011. Acum câteva zile administrația locală l-a acordat în zona cuprinsă între via Pavia, via Acqui și via Ivrea. Legat de noua biserică, care va fi dedicată Sfântului Voievod Neagoe Basarab, astăzi există doar o schiță de proiect.

“Încă trebuie făcut totul – explică preotul Claudiu Diță. Ar fi frumos să o vedem gata în 2017”.

Însă pentru a o construi, trebuie găsite fondurile, aproape un milion de euro. “Întotdeauna am gândit că dacă Dumnezeu vrea această biserică se va face. Ne vor ajuta donațiile credincioșilor și probabil vom cere un împrumut unei bănci – explică părintele Diță. În fond important e să creem structura externă. Pentru lucrările cele mai mici îi vom implica pe enoriașii noștri”.

Biserica va găzdui circa 500 de persoane, “chiar și mai multe dacă ne strângem puțin”, zâmbește preotul. Din exterior va avea clasicul aspect al bisericii ortodoxe cu cele cinci cupole, una centrală și patru la colțurile clădirii. “Va fi pictată și vor fi icoane și în exterior. La interior, în schimb, vor fi pictate scene din viața lui Isus pe pereți și între naos și altar se va ridica iconostasul, un perete plin de icoane”. Absida va fi orientată către est, potrivit tradiției, și intrarea va fi plasată pe via Ivrea și va fi străjuită de un portic.

“Comunitatea va trebui să se îngrijească de crearea serviciilor, cum sunt parcările și zonele verzi”, spune consilierul pentru Urbanistică, Andriano Sozza. Primăria a acordat zona cu condiția să se creeze o comunitate deschisă. Alături de biserică se vor ridica și două săli care vor servi ca punct de întâlnire pentru tineri.

În mansarda bisericii vor fi făcute câteva camere de utilizat ca hostel pentru nevoiași sau oaspeți. “Curtea din fața bisericii va deveni loc de întâlnire și ne gândim să creem și un spațiu pentru distribuirea de haine folosite săracilor – asigură părintele. Comunitatea noastră nu a fost niciodată una închisă. Pe lângă aceasta, nu cred că vom avea probleme de conviețuire. De când sunt aici nu am avut niciodată”.

http://www.gazetaromaneasca.com/observator/38-prim-plan/6773-religia-nu-cunoate-criza-biseric-de-1-milion-de-euro-la-torino.html

Lasati un raspuns