Biserica trebuie ajutată să vină în sprijinul copiilor abandonati, abuzati, săraci, din mediul rural sau urban
Am avut bucuria și privilegiul de a participa, în ultimele zile, la două evenimente încărcate de spritualitate – Sărbătoarea Sf. Cuvioase Parascheva de la Iași și oficierea Sfântei Liturghii de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la Catedrala din Voluntari, care poartă Hramul Sfintei Parascheva, ocrotitoarea orașului.
Am fost impresionată de numărul mare al credincioșilor prezenți la fiecare dintre aceste evenimente, dovadă a rolului extraordinar de important pe care îl are credința în sufletul românilor. Dar, mai ales, am fost bucuroasă să constat că se aflau acolo mulți copii și tineri. Ei mi-au reamintit de pelerinajele pe care le-am făcut în copilărie alături de familia mea, de entuziasmul cu care așteptam să mergem împreună la Liturghie, de seriozitatea cu care ascultam învățăturile despre credință ale bunicii.
Biserica Ortodoxa Română a construit de-a lungul anilor, cu înțelepciune și răbdare, o legătură din ce în ce mai temeinică cu cei mai tineri dintre noi. Parohiile din toată țara au realizat numeroase proiecte dedicate tinerilor și copiilor, unele dintre ele au construit spații destinate acestora, cluburi, ateliere.
Bisericile au devenit astfel un alt mediu de educație, un loc în care copiii de astăzi pot veni să învete, să se joace, să se simtă în siguranță. Entuziasmul cu care aceștia participă la activitățile organizate de biserici demonstrează necesitatea unei implicări mai profunde, din partea noastră, a tuturor, în educatia și sprijinirea tinerei generații, dar și viabilitatea acestui demers – acela de a construi, alături de fiecare lăcaș de cult, un spațiu adaptat și dedicat tinerilor și copiilor.
De aceea, am decis să mă implic, alături de reprezentanți ai bisericii și ai societății civile, în realizarea unei propuneri legislative de modificare a legislației din domeniul cultelor. Concret, initiativa noastră vizează includerea în proiectele viitoarelor lăcașuri de cult a unor spații pentru after school și școala de duminică. În cazul bisericilor existente, astfel de spații vor putea fi construite în apropiere.
Este un demers cu atât mai important cu cât știm cu toții cât de multe sunt problemele, provocările și dificultățile din domeniul educației din România. Iar aceste obstacole se reflecta direct asupra copiilor României.
Copiii României nu sunt doar copiii mei și ai dumneavoastră, copiii prietenilor noștri sau cei pe care ii zărim pe stradă sau în parcuri.
Copiii României sunt și copiii din mediul rural, ale căror familii se confrunta cu dificultăți pentru a le asigura : hrana, îmbrăcămintea, rechizitele. De cele mai multe ori, copiii muncesc alături de părinți în gospodărie. Un sfert dintre copiii intervievați în cadrul unui studiu realizat în mediul rural de World Vision Romania anul trecut au afirmat că sunt obosiți pentru că au trebuit să muncească în gospodărie înainte sau după programul de școală. Nivelul de educație școlara al adulților este modest, de cele mai multe ori aceștia nu reușesc să își ajute copiii la teme.
Copiii Romaniei sunt și copiii rămași acasa cu bunici, mătusi sau prieteni atunci când părinții lor au plecat în străinătate. Potrivit datelor Direcției pentru Protecția Copilului, în martie 2013, numărul copiilor ai căror parinți muncesc în afara granițelor depășește 82.000. Lângă un sfert dintre aceștia nu se află nici unul dintre părinți, ei rămânând în grija rudelor sau, uneori, a asistenților maternali. Studiile realizate de organizația Salvați Copiii România subliniază consecințele foarte grave pe care lipsa părinților le are asupra copiilor: probleme emoționale și de comunicare, creșterea absenteismul școlar și chiar a tendinței de abandon.
Copiii Romaniei sunt și copiii aflați în afara sistemului de educație, adică acei copii ce fie nu au fost înscrisi niciodată la grădiniță sau școală sau cei care au abandonat studiile. Potrivit datelor din 2013, ce rezultă dintr-un studiu UNICEF și Ministerul Educației, rata abandonului școlar în România este de 17,5%, în creștere în ultimii cinci ani. In anul școlar 2010-2011, 65.000 de copii cu vârste între 7-10 ani (8% din total) nu frecventau școala, în timp ce 50.000 de copii între 11 și 14 ani nu urmau sistemul de învățământ gimnazial. Un studiu Romani Criss din 2011 arată că 23% dintre copiii romi în vârstă de 6 ani nu vor merge niciodată la școală.
Acești copii au nevoie atât de sprijin material, cât și spiritual. Au nevoie să le fie asigurată o masa caldă dupa orele de școală, dar au nevoie și de un profesor care să ii sprijine la lecții. Au nevoie de un spațiu de recreere în care să iși poată manifesta creativitatea, dar au nevoie și de un psiholog care să ii ajute să depășească momentele cele mai grele. Au nevoie de un mediu confortabil și sigur în care să se simtă ocrotiți și îndrăgiți. Toți acești copii au nevoie de oameni mari/adulți care să le fie prieteni.
Sprijinul dumneavoastră în realizarea, susținerea și aprobarea acestui proiect este esențial. Pentru că, fără copii și fără credință, o națiune nu are viitor!
Gabriela Firea,
Senator PSD de Ilfov