Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Descoperire: Sânge vechi de 46 milioane de ani

Ideea de la care a plecat faimosul roman al lui Michael Crichton, Jurassic Park, nu mai pare atât de departe de realitate, după ce o echipă de cerecetători americani a descoperit o fosilă a unui ţânţar, veche de 46 de milioane de ani, care prezenta urme de sânge de la un animal ce a trăit în acea perioadă.

Descoperirea este o premieră mondială, spun oamenii de ştiinţă, în condiţiile în care până acum nu a mai fost descoperit sânge într-o fosilă de o asemenea vechime, relatează nature.com. Meritul le aparţine oamenilor de ştiinţă de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală al Statelor Unite ale Americii, din Washington DC, care spun că şansele de a găsi o fosliă atât de bine păstrată erau extrem de mici. „Abdomenul unui ţântar umflat cu sânge este ca un balon gata să explodeze, extrem de fragil. Şansele ca acesta să nu se fi dezintegrat înainte de fosilizare erau infinit de mici”, a declarat Dale Greenwalt, coordonatorul cercetării.

Dacă în Jurassic Park fosila de  ţânţar ( care consumase sânge de dinozaur) a fost găsită într-o bucată de chihlimbar preistoric, în acest caz insecta a fost identificată într-un şist din statul Montana. După 46 de milioane de ani, ADN-ul era degradat de mult, spun cercetătorii, însă anumite molecule au supravieţuit. Urme importante de fier și porfirină – ambele componente ale hemoglobinei, pigmentul care transportă oxigenul în sângele vertebratelor – au fost găsite în abdomenul insectei. Chiar dacă dinozaurii au fost exterminaţi cu câteva milioane de ani înainte ca acest ţânţar să se hrănească, descoperirea pune într-o altă lumină ipoteza că celulele de dinozaur ar putea fi conservate timp de zeci de milioane de ani.

http://ro.stiri.yahoo.com/descoperire–s%C3%A2nge-vechi-de-46-milioane-de-ani-105144601.html

Lasati un raspuns