Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Părintele Boian: Adresăm încă o data tuturor autorităţilor şi instituţiilor de stat din Serbia, România şi Europa rugămintea să abordeze cu seriozitate problemele cu care ne confruntăm şi să nu le “ascundă sub covor”

După amenințătile securității sârbe la adresa credincioșilor români din Bolievaț, într-o scrisoare adresată autorităților de la Belgrad, București și Bruxelles, Vicarul Protopopiatului BOR din Timoc, Părintele Boian Alexandrovic face apel la încetarea actelor represive împotriva românilor /vlahilor din Timoc, la abordarea serioasă a problemelor grave care se petrec și nu la „ascunderea lor sub covor”, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

TUTUROR INSTITUŢIILOR ŞI ORGANELOR DE STAT ALE SERBIEI, ROMÂNIEI ŞI EUROPENE

în ultimele zece zile, credincioşii Bisericii Ortodoxe Române din satul Podgorac-Timoc şi din localităţile înconjurătoare, au început pregătirile pentru ridicarea unei Troiţe (o cruce de lemn), pe proprietatea privată a dr. Predrag Balasevic, credincios al Bisericii noastre. La câteva zile după începerea amenajării terenului, vecinii dr. Predrag au fost contactaţi telefonic de funcţionarii BIA (Serviciul Sârb de Informaţii) şi invitaţi la dicuţii informative în localitatea Boljevac, referitor la ridicarea Troiţei Bisericii Ortodoxe Române. Nu am acordat importanţă acestui aspect şi până acum nu am reacţionat, considerând că respectivul funcţionar BIA aduna informaţiile necesare şi că totul se va opri aici.

La data de 20 octombrie, credincioşii noştri ne-au invitat să sfinţim crucea, ceea ce am şi făcut. A doua zi, respectiv la 21 octombrie, acelaşi funcţionar BIA, am fost informaţi că este vorba despre Zoran Dinic, a contactat telefonic alţi câţiva credincioşi, care au participat la slujba de sfinţire, invitându-i la discuţii informative în Boljevac, transmiţându-le că ceea ce fac nu este bine, etc…

Este cea mai dură formă de intimidare a credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române din Serbia de Răsărit şi de nerespectare a libertăţii religioase, garantată de Constituţia şi legile din Serbia.

Ne întrebăm dacă există cineva care nu are altceva mai bun de făcut decât să-şi justifice câştigarea salariului prin intimidarea credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, în contextul încălcării prevederilor Constituţiei.

În cazul în care reprezentanţii autorităţilor de stat şi funcţionarii de stat nu respectă legile ţării pe care o reprezintă, ce ar trebui să facă oamenii “simplii”?

Având în vedere că în ultimele câteva zile inclusiv în presă, ziarul Vecernje Novosti de exemplu, se duce o campanie deliberată împotriva Bisericii Ortodoxe Române, care are drept scop instigarea la intoleranţă religioasă, rasială, naţională şi la ură, avându-se de asemenea, în vedere astfel de acţiuni ale funcţionarilor BIA, precum şi atitudinea altor autorităţi şi departamente de stat care refuză să emită autorizaţii de construcţie pentru ridicarea bisericilor noastre, adoptă decizii privind demolarea celor existente, nu ne permit studierea limbii materne, limba română, în şcoli, ne întrebăm ce urmează?

Adresăm încă o data tuturor autorităţilor şi instituţiilor de stat din Serbia, România şi Europa rugămintea să abordeze cu seriozitate problemele cu care ne confruntăm şi să nu le “ascundă sub covor”. Nu ne mai spuneţi poveşti despre drepturile pe care “le avem” , ci începeţi să vă ocupaţi de problemele reale, de ceea ce nu beneficiem.

Adresându-vă rugămintea să combateţi astfel de presiuni brutale si primitive în acelaşi timp şi să ne permiteţi să ne simţim liberi şi nu ca străini în casele noastre şi în propria ţară, ridicăm vocea şi strigăm, “Nu ne urâţi pentru că suntem credincioşi ai Bisericii Ortodoxe Române”.

Cu deosebit respect,

Protoiereu Iconom

Stavofor

Boian Aleksandrovici

Vicar al Timocului

http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=10978:printele-boian-adresm-inc-o-data-tuturor-autoritilor-i-instituiilor-de-stat-din-serbia-romania-i-europa-rugmintea-s-abordeze-cu-seriozitate-problemele-cu-care-ne-confruntm-i-s-nu-le-qascund-sub-covor&catid=47:politic&Itemid=78

Lasati un raspuns