Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Biserica Mănăstirii “Sfintii Voievozi” din Baia de Aramă, într-o stare avansată de degradare

În 2014 se împlinesc 300 de ani de la moartea de martir a domnitorului Constantin Brâncoveanu. Pentru a-l comemora și altfel decât prin cuvinte, vrem să restauram una dintre ctitoriile sale, aflată într-o stare avansata de degradare: biserica Mănăstirii „Sfinții Voievozi” din orașul Baia de Aramă (județul Mehedinți).

Asociația Predania, artistul fotograf Irinel Cîrlanaru și compania Vectorpixel vă invită să scoatem împreună la lumină o comoară de la 1700: fresca originală a mănăstirii din Baia de Aramă, pictată de aceiași meșteri iconari care au lucrat și la Mănăstirea Horezu.

Pentru început, vă propunem să vedeți cum arată lăcașul, atât în exterior – unde structura de zidărie este grav afectată, cât și în interior – unde pereții crapă, iar chipurile și culorile se sting.

Astfel, vă așteptăm, în data de 24 octombrie 2013, de la ora 19:00, la evenimentul prin care vom lansa aceasta campanie: vernisajul expoziției cu fotografiile pe care Irinel Cîrlanaru le-a făcut la Baia de Aramă. Expoziția va fi deschisă timp de trei zile la libraria Predania din București (strada Vulturilor nr.8).

Mănăstirea Baia de Aramă nu a fost restaurată niciodata în cei peste 300 de ani de când zugravul Neagoe a lasat scrisă cu litere chirilice, în peretele de apus al naosului, următoarea pisanie: „Cu vrerea Tatălui, a Fiului și cu săvârșirea Duhului Sfântu au făcut această sfânta biserică dumnealui jupânulu Cornea Brăiloiu velu Banu, dimpreună cu dumnealui jupânului Milco Băiașul nepotu de frate lui Poznanu căpitan cu toată cheltuiala dumnealoru și fiind igumenu Vasile arhimandritu în zilele prealuminatului și bunului creștin Domnu Ion Constandinu Basarab Voievod.

Începutu-s-au a să zidi această sfântă biserică la mai 22 leat 7027 (1699) și s-au savârșitu cu toastă podoaba ei la mai 7 leat 7211 (1703). Eu cu mâna-mi păcătoasă am zugrăvit biserica, Neagoe și Parthenie, eromonah din Tismana”.

Pentru a înțelege importanța construcției, e nevoie de un scurt pasaj în istoria ctitoriei și e bine de știut că unul din numele mai sus menționate aparține lui Cornea Brăiloiu, Marele Ban al Craiovei şi rudă cu domnitorul Constantin Brâncoveanu, care dăruise 300 de taleri pentru ridicarea bisericii. Un alt nume care apare în pisanie este cel al lui Milco Băiașul, sârb de origine, și care era vătaful minerilor din Baia de Aramă. De altfel, ca efect al legăturii cu sârbii din regiune, așezamântul de la Baia de Aramă a fost închinat mănăstirii sârbești Hilandar din Muntele Athos, la puțini ani după începerea activității monahale.

Mănăstirea „Sfinții Voievozi” a fost inițial una de călugări, dar la reînființarea sa, în 2008, sub jurisdicția Episcopiei Severinului și Strehaiei, a devenit mănăstire de călugărițe.

Campania noastră își propune, într-o primă etapă, să adune suma necesară pentru a reface zidăria și pictura murală din altar, iar, ulterior, să strângă fonduri pentru restaurarea întregii fresce vechi de 300 de ani.

La eveniment vor participa si cei din Grupul “Nectarie Protopsaltul”

Cine poate contribui cu bani are la dispoziție următoarele conturi bancare:

Mănăstirea Sfinții Voievozi
C.U.I.: 23257357

LEI: RO93CECEMH0230RON0524836
C.E.C. Bank – BAIA DE ARAMA
STR. Tudor Vladimirescu, Bl. 1

EURO: RO03CECEMH02C1EUR0524845
USD: RO96CECEMH02B8USD0524850

Cod BIC: CECEROBU

Pentru mai multe informații puteți consulta:
site prezentare

http://manastirea-baia-de-arama.ro/
site campanie

http://donatii.manastirea-baia-de-arama.ro/
pagina facebook

https://www.facebook.com/Manastirea.Sfintii.Voievozi

http://www.cotidianul.ro/biserica-manastirii-sfintii-voievozi-din-baia-de-arama-intr-o-stare-avansata-de-degradare-224962/

Lasati un raspuns