Patriarhia reclamă pelerinajele fără binecuvântare ale agenţiilor de turism. ANAT contraatacă: „Nu au nicio calitate oficială. Pot să spună Sfinţii Părinţi la o bere, la o înmormântare asta”
Românii care doresc să meargă în pelerinaje ar trebui să se adreseze centrelor de turism ecumenic înfiinţate de Biserica Ortodoxă Română, potrivit Patriarhiei Române, care reclamă că unele agenţii de turism organizează, fraudulos, excursii în numele BOR. De cealaltă parte, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) afirmă că Patriarhia trebuie să vină cu probe şi nu poate crea un monopol pe acest tip de excursii.
“Patriarhia Română atrage atenţia asupra pretinselor pelerinaje la locuri sfinte creştine din ţară şi străinătate organizate, fraudulos, în numele Bisericii Ortodoxe Române de unele agenţii de turism, persoane fizice şi chiar parohii care oferă servicii turistice sub standarde de calitate şi încalcă legislaţia românească şi europeană în vigoare”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.
Concret, Biserica Ortodoxă Română afirmă că, în ultimul timp, numeroşi participanţi la astfel de pelerinaje, “induşi în eroare de organizatori că şi-ar desfăşura activitatea turistică cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române”, au făcut sesizări la Patriarhia Română, “nemulţumiţi de serviciile turistice de slabă calitate oferite”.
„Diferiţi credincioşi din Bucureşti şi din ţară s-au plâns că au participat la astfel de pelerinaje organizate de agenţii de turism mai mici sau de persoane fizice li s-a spus iniţial că respectivul pelerinaj este organizat sub egida Patriarhiei Române. Au constatat în timpul lui şi deficienţe organizatorice şi altele şi astfel s-au plâns Patriarhiei”, a declarat pentru gândul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Potrivit acestuia, unii organizatori induc în eroare pelerinii prin menţionarea pe site-urile de prezentare că ar avea binecuvântarea Bisericii, iar în Bucureşti, majoritatea acestora stabilesc ca punct de plecare Dealul Mitropoliei, tocmai pentru a crea falsa impresie că au girul Patriarhiei Române.
“Sunt şi alte problem grave, în sensul că nu se eliberează chitanţe pentru sumele încasate, pentru pelerinaje, nu se încheie un contract de prestări servicii, aşa cum prevede legea, se face evaziune fiscal şi se urmăreşte, astfel, doar câştigul financiar personal. Mai sunt şi alte aspect, printre care faptul că în timpul călătoriei li se cer bani în plus pentru diferite locuri de vizitat de care nu au fost anunţaţi anterior”, menţionează reprezentatul Patriarhei Române.
Potrivit Patriarhiei Române, credincioşii care au depus plângere ar reclamat condiţiile de cazare improprii sau precare,” ceea ce denotă lipsă de respect şi responsabilitate faţă de pelerini”. Asistenţa religioasă lipseşte sau este asigurată de preoţi cu statut canonic incert sau chiar falşi preoţi. Informaţiile despre locurile şi obiectivele turistice vizitate sunt incomplete şi uneori chiar eronate, fiind oferite de persoane neautorizate, fără atestat din partea Ministerului Turismului”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.
ANAT: Patriarhia să spună clar cine e de vină, nu să arunce pisica
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) din România afirmă că Patriarhia trebuie să declare public care au fost agenţiile şi preoţii care au efectuat astfel de pelerinaje. “Din acest comunicat reiese că agenţiile de turism au probleme. Vrem să ştim clar câţi dintre membrii ANAT sunt de vină şi câţi membri ai Bisericii au participat la ele, pentru a şti clar. Pentru a fi ghid, preoţii trebuie să aibă atestat şi ei, sunt astfel de preoţi care au. Nu poţi să arunci pisica la toate agenţiile. Dacă s-ar şti exact, ar putea să se ia măsurile necesare împotriva celor care nu plătesc taxe şi impozite. Nu pot să fiu de acord cu această exprimare lapidară şi superficială a Bisericii”, a declarat pentru gândul Lucia Morariu, preşedinte ANAT.
Potrivit acesteia, până de curând, pelerinajele organizate de centrele de pelerinaj şi diverse centre nu erau organizate conform legii pentru că nu aveau licenţă de turism. “Din fericire, Patriarhia a început să facă ordine ca urmare a unor iniţiative a ANAT, pentru că toţi trebuie să plătească taxe şi impozite”, mai spune Lucia Morariu.
În continuare, aceasta cataloghează afirmaţia că unele agenţii mici ar fi în spatele acestor excursii de tip pelerinaj este una “nefericită”. “Nu este responsabilă o asemenea exprimare. Dacă sunt mici, nu înseamnă că sunt proaste, sunt multe agenţii de la noi bune. În Uniunea Europeană întreprinderile mici şi mijlocii sunt motorul economiei (…) Eu nu m-am certat niciodată cu Patriarhia. Am impresia că chiar eu, când eram secretar de stat, am dat licenţa pentru Basilica Travel. Haideţi să fim, însă, corecţi unii cu alţii. Aşa şi noi putem să dăm comunicate să spunem că am auzit noi că preoţii în amvon invită enoriaşii să se înscrie la excursii, profitând bineînţeles de o poziţie pe care nu o are orşicine, că agenţii noştri nu se pot duce în amvon să facă asta”, mai spune preşedinta ANAT.
În opinia ei, dacă s-ar cunoaşte “vinovaţii”, inspectorii de la Autoritatea Naţională în Turism ar putea face un control să se vadă dacă cei incriminaţi au licenţă şi brevet, dacă cei care însoţesc grupurile deţin atestat de ghid şi dacă pentru toate încasările care s-au făcut s-a tăiat chitanţă.
Pelerinaje, doar cu binecuvântarea BOR
BOR le-a luni şi o “recomandare” credincioşilor care doresc să participle la astfel de pelerinaje: să se adreseze “Birourilor de pelerinaje înfiinţate de Biserica Ortodoxă Română cu scop misionar, iar nu comercial, care nu urmăresc câştigul financiar, ci folosul duhovnicesc al pelerinilor. Înfiinţate potrivit legislaţiei româneşti şi europene în vigoare, acestea oferă asistenţă religioasă şi servicii turistice de cea mai bună calitate, dovadă fiind numărul tot mai mare de credincioşi ortodocşi din ţară şi străinătate care optează pentru a merge în pelerinaj cu birourile de pelerinaje ale Patriarhiei Române”.
În următorul Sinod, BOR va analiza “problema pelerinajelor organizate de agenţii de turism, persoane fizice şi parohii fără binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române, pentru adoptarea unor măsuri cu scopul prevenirii unor astfel de situaţii nedorite pentru clerul şi credincioşii ortodocşi care doresc să viziteze locuri sfinte creştine în ţară şi străinătate”.
În replică, Lucia Morariu afirmă că Biserica nu poate impune un aviz pentru a se organiza pelerinaje. “Nu există nicăieri în legislaţie asta să ceri aviz de la Biserică. Dacă ei ştiu ceva, îi rugăm să ne anunţe. Excursii tip pelerinaj pot fi organizate atât de agenţii de turism, cât şi de centrele de pelerinaj aflate în subordinea Patriarhiei” , adaugă preşedinte ANAT.
Alin Burcea: Biserica a preluat atribuţiile ANT
Alin Burcea, prim-vicepreşedinte ANAT şi patronul Paralela 45, una dintre agenţiile de turism care organizează excursii tip pelerinaj, susţine că, prin afirmaţiile făcute, Patriarhia a preluat atribuţiile Autorităţii Naţionale pentru Turism.
“În comunicat au făcut referire la calitatea serviciilor prestate de agenţiile de turism. Nu au nicio calitate oficială. Pot să spună Sfinţii Părinţi la o bere, la o înmormântare asta. ANT nu face calificări asupra slujbei şi a vocii preotului din Biserică. Eu ca mirean, dar şi el ca preot, ar trebui să aibă mai multă umilinţă când face astfel de afirmaţii, nu trufie. Sunt pline uşile bisericilor cu afişe de excursii organizate de preoţi. Ar trebui verificaţi preoţii dacă au brevet de turism”, spus Alin Burcea pentru gândul.
Cum ar trebui să arate, în percepţia Bisericii, pelerinajul
Potrivit DEX-ului, pelerinajul este definit, în principal, printr-o călătorie pe care credincioşii o fac într-un loc considerat sfânt, respectiv renumit din punct de vedere istoric sau cultural.
Patriarhia Română nu le dă voie preoţilor să organizeze excursii de tip pelerinaj decât prin centrele specializate ale BOR. “La toate pelerinajele sunt ghizi, însă prezenţa preotului este partea cea mai importantă. El nu doar că oferă explicaţiile necesare la diferite obiective religioase. Pe de altă parte, preotul, în timpul pelerinajului, se roagă împreună cu pelerinii, oficiază sfânta liturghie sau slujbă, spovedeşte. Este acea atmosferă de pelerinaj care diferă de o călătorie turistică. În momentul în care există un grup, centrul de pelerinaj al Patriarhiei Române se desemnează şi un preot care participă la el. Se face pregătirea perceptivă a pelerinului care primeşte un DVD cu informaţii despre locurile în care va merge, primeşte Sfânta Scriptură şi o broşură cu informaţii esenţiale despre fiecare obiectiv religios. Totdeauna, pelerinii au apreciat prezenţa preotului. Într-o săptămână sau mai mult , cât durează pelerinajul, se creează o legătură specială duhovnicească cu preotul”, detaliază purtătorul de cuvânt al Patriarhei Române excursiile organizate de Biserică.
Basilica Travel, “mândria” Bisericii Ortodoxe Române
Prin intermediul agenţiei de turism a Patriarhiei Române, Basilica Travel, Biroul de pelerinaj Sfântul Apostol Pavel, anual merg la locurile sfinte câteva mii de turişti, potrivit datelor Patriarhiei Române.
“În general, sunt organizate în ţară, dar foarte multe şi în străinătate, cu precădere la locurile sfinte din Israel, Iordania, Grecia, Turcia, Egipt, mai nou, Serbia, Bulgaria, chiar şi Rusia”, afirmă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Şi români din diasporă, în special din Austria, Germania şi SUA, apelează în străinătate la birourile BOR de pelerinaj pentru a merge în circuite turistice sfinte.
De la începutul anului, cele mai multe pelerinaje organizate în afara ţării de birourile Patriarhiei Române au fost în Israel, Iordania, Grecia sau Egipt.
Patriarhiei Română are deschise mai multe birouri de pelerinaj într-o serie de oraşe din ţară, precum Iaşi, Cluj sau Craiova.
“Toate sunt grupate în federaţia birourilor de pelerinaj. Basilica Travel este la Bucureşti, are multă experienţă, s-a dezvoltat foarte mult şi foarte frumos în ultimii ani. În general este preferată pentru pelerinaje”, a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, pentru gândul.
Potrivit Ministerului de Finanţe, Basilica Travel, agenţia de turism înfiinţată de Patriarhiei Română în 2008, a înregistrat anul trecut un profit de 122.209 lei, la o cifră de afaceri de 631.440 lei.