Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Filarmonica Transilvania a cântat de sufletul morţilor Requiem-ul lui Verdi, într-o manieră inegală şi neconvingătoare

Corul şi orchestra Filarmonicii Transilvania au interpret vineri seara, la Casa Universitarilor, cu sala plină, Requiem-ul de Verdi, sub bagheta germanului Walter Hilgers. Spectacolul a fost unul inconstant şi inegal, în opinia unuia dintre spectatorii de lung parcurs ai concertelor clasice.

Au susţinut partitura soliştilor soprana Nicoleta Ardelean, mezzosoprana Andrada Ioana Roşu, tenorul Hector Lopez şi basul Gelu Dobrea. Corul FIlarmonicii a fost pregătit de maestrul Cornel Groza.

Radu Lungu, unul dintre cei mai constanţi spectatori ai Filarmonicii din ultimele peste 5 decenii a apreciat faptul că piesa a fost aleasă pentru acest eveniment, al comemorării morţilor, dar este de părere că aceste piese monumentale din literatura universală trebuie mai bine pregătite.Lungu apreciază prestaţia sopranei Nicoleta Ardealean, glas diafan, liric, punând restul evoluţiilor, inclusiv a dirijorului sub semnul unei mediocrităţi care decurge din lipsa dirijorului permanent la Filarmonica Transilvania.

Lungu reproşează mezzosopranei un vibrato din nuanţa piano, care întrerupe sunetul. Tenorul nu a avut o susţinere lejeră în piano. Basul are un timbru frumos, dar fără susţinere în voce.

Prestaţia corului a fost bună, având în vedere lipsa de experienţă a unor membri mai tineri. Orchestra a avut o evoluţie bună, ieşind în evidenţă alămurile şi corzile.

Dirijorul german a avut o evoluţie inconstantă, din cauza tempilor luaţi, prea repezi, sau prea lenţi. Lacrimosa a avut o libertate nepermisă în opinia lui Radu Lungu.

http://oradecluj.oradestiri.ro/filarmonica-transilvania-a-cantat-de-sufletul-mortilor-requiem-ul-lui-verdi-intr-o-maniera-neconvingatoare/cultural/2013/11/02/

Lasati un raspuns