Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cea mai veche biserică din România a fost descoperită la Alba Iulia

Arheologii au făcut o nouă descoperire în contextul lucrărilor pentru reabilitarea Cetăţii Alba Iulia. Descoperirea are o importanţă deosebită care, probabil, va impune rescrierea unor capitole din manualele de istorie din România.

Pe terenul din faţa Catedralei romano-catolice „Sfântul Mihail”, aflat în proprietatea Arhiepiscopiei romano-catolice din Alba Iulia, au ieşit la iveală, în mod accidental după cum susţin cercetătorii, vestigiile primei biserici creştine din Alba Iulia, cel mai probabil o ctitorie a principelui Gyula, ridicată în jurul anului 950.
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a declarat pentru TRINITAS TV: „Această descoperire extraordinară confirmă existenţa şi continuitatea poporului român pe aceste meleaguri. De asemenea, confirmă existenţa unei vieţi bisericeşti organizate, legate de Constantinopol, datorită importanţei istorice, economice şi strategice a acestui oraş amplasat în bazinul mijlociu al Mureşului”.Arheologii cred că biserica de secol X a fost cel mai probabil reşedinţa episcopului Hierotheus, adus la Alba Iulia din Bizanţ, pentru a creştina populaţia de aici. Din punctul de vedere al specialiştilor, aceasta este cea mai spectaculoasă descoperire a unor vestigii de Ev Mediu realizată în Cetate în ultimul secol.

Istoricii cred că zona de sud-vest a Cetăţii nu a fost distrusă de austrieci în secolul al XVIII-lea şi că a fost dintotdeauna una sacră.

http://valentinro.blogspot.ro/2013/11/cea-mai-veche-biserica-din-romania-fost.html

Lasati un raspuns