Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Concert de muzică bizantină pentru românii din Coslada cu Arhimandrit Nikódimos Kabarnós

Parohia Ortodoxă Română “Sf. Nectarie Taumaturgul” din Coslada organizează, cu binecuvântarea Preasfinţitului Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, un Concert extraordinar de muzică bizantină, susţinut de către Arhimadritul Nikódimos Kabarnós, în colaborare cu psalţii Ioannis Athanasiou şi Giorgios Savvas, din Grecia. Concertul va avea loc în ziua de duminică, 10 noiembrie a.c., în Sala de spectacole a Hotelului NH din municipiul Coslada, situat în Avenida de la Constitución Nr. 75, începând cu orele 18.30, cu prilejul manifestărilor parohiale legate de sărbătorirea ocrotitorului spiritual, Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul.Nikodimos Kabarnos – Biografie

Arhimandritul Nikodimos Kabarnos este un caz rar întâlnit de preot foarte tânăr care a valorificat prin cel mai bun mod preţuiosul talant al vocii şi deja s-a făcut cunoscut în Ortodoxie ca unul dintre cei mai importanţi protopsalţi şi profesori ai muzicii bizantine. (P. Panagiotis Kapodistrias)

Arhimandritul Nikodimos Kabarnos (cu numele de laic Panagiotis) s-a născut în Mitilene (14 mai 1980), în insula Lesvos. Acolo şi-a petrecut copilăria şi primii ani de şcoală până la liceu.

Fiind fascinat de studiu, a mers la Atena, unde şi-a luat diploma la Şcoala Superioară Bisericească şi la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Naţionale Kapodistria. Ulterior, s-a înscris la Şcoala Tehnică din Kefalonia (Lixuri), pentru studiul tehnologiei sunetului şi instrumentelor muzicale, însuşindu-şi cunoştinţe legate de sunet şi de instrumente muzicale. Obţine diploma de regizor pentru cinematografie şi televiziune. Ca regizor şi ajutor de regizor a colaborat în multe producţii de film în Grecia, la cunoscute canale private, între care şi la studiourile de televiziune Skai.

S-a ocupat de la o vârstă fragedă de studiul muzicii bizantine, având ca prim dascăl (îndrumător) pe protopsaltul Georgios Mihalleli, apoi pe Dionisios Iliopulos, Spiridon Pavlaki, p. Panagiotis Ioachim şi alţii.

A obţinut diploma de ieropsalt cu calificativul „Excepţional”. A studiat muzica bizantină, obţinând diploma de licenţiat în muzică, cu calificativul „Excepţional”. Are cunoştinţe de armonie, pian şi compoziţie.

De la vârsta de 12 ani cântă la strană. A fost protopsalt la Biserica “Sfântului Antonie” Trigona (Mitilene), la Biserica “Schimbării la Faţă” Megalohori (Lesvos), protopsalt la Biserica “Sfântul Simeon” care se află în apropiere de Catedrala mitropolitană a Sfintei Mitropolii din Mitilene, la locul de Pelerinaj Naţional Panagia Agiasou, pe o perioada de 12 ani, la Sfântul Nicolae Plomariou, la Panagitsa Tavrou, la Sfânta Ecaterina Plakas, Sfântul Dimitrie Ambelokipon (unde a cântat vrednicul de pomenire Thrasivulos Staniţas, protopsaltul Patriarhiei Ecumenice) şi la biserica “Schimbării la Faţă” din regiunea Moshato, Atena. A fost tuns în monahism, hirotonit ierodiacon la 24 ianuarie 2009 şi ieromonah la 2 februarie 2009, în aceeaşi zi fiind ridicat la rangul de arhimandrit. În prezent, slujeşte ca preot al Sfintei Arhiepiscopii a Atenei.

Predă muzica elevilor care frecventează cursuri de muzică bizantină. Are un grup psaltic numeros, alcătuit în majoritate din elevii lui.

În perioada 2003-2011 a avut o strânsă colaborare cu Televiziunea de Stat şi diverse televiziuni particulare, pentru programe speciale dedicate Săptămânii Patimilor, Învierii Domnului, Crăciunului, Anului Nou, Bobotezei, Adormirii Maicii Domnului, cu scopul promovării muzicii bizantine şi a imnologiei bisericeşti din Biserica Răsăriteană.

Din anul 2011, cu binecuvântarea Preafericitului Arhiepiscop al Atenei, Ieronim, urmează cursuri postuniversitare la Universitatea Pontificio Università Gregoriana din Roma, în cadrul Departamentului Comunicări Sociale.

http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=11136:concert-de-muzic-bizantin-pentru-romanii-din-coslada-cu-arhimandrit-nikodimos-kabarnos-&catid=53:eveniment&Itemid=77

Lasati un raspuns