Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Richard Wurmbrand (biografie)

Pastorul Richard Wurmbrand, este probabil cel mai tradus dintre autorii romani, cele 18 “bestsellers” crestine ale sale de pana acum fiind tiparite in mai mult de 70 de limbi care descriu cei 14 ani petrecuti in inchisorile comuniste. S-a nascut la 24 martie 1909, fiind cel mai mic din cei 4 baieti intr-o familie de evrei, in Bucuresti, Romania. La putin timp dupa aceea, tatal s-a deplasat cu intreaga familie la Istambul, unde a deschis un cabinet dentar. Odata cu moartea tatalui in 1919, a urmat falimentul, iar familia, acum foarte saraca, s-a reintors in Romania.

Richard, vorbind inca din tinerete noua limbi, cu o dotare intelectuala de exceptie, fiind activ in miscarea comunista, lucra ca agent de schimb cand s-a casatorit cu Sabina Oster pe 26 octombrie 1936. In acelasi an, tanara familie, au intalnit, cu ocazia unei vacante la munte, pe Christian Wolfkes, un tamplar german care le-a pus in mana o Biblie.Cu greu, neavand nici o educatie, fiind incapabil sa raspunda intrebarilor lor, acest tamplar nu a facut nimic altceva decat sa-i roage sa-si faca putin timp sa citeasca cel putin una din Evanghelii, in esenta o scurta biografie a celei mai mari personalitati a poporului evreu Isus Hristos. Astfel, dupa ce au citit, Richard si Sabina au intalnit si alti evrei crestini, s-au intors la Dumnezeu si au fost botezati. S-au alaturat bisericii Misiunii Anglicane pentru Evrei din Bucuresti.

Curand studiind de unul singur, Richard a fost ordinat pastor anglican si dupa cel de al II-lea razboi mondial, pastor luteran. Mihai, singurul lor fiu, a fost nascut in 1939. In timpul declaratiei de razboi a Romaniei, impotriva Puterilor Aliate, Misiunea Anglicana a trebuit sa paraseasca Romania. Pastorul Richard Wurmbrand si sotia lui Sabina, neavand nici un gand pentru familie sau pentru a strange avere, a continuat neinfricat si fara amanare o munca intensa ilegala pentru raspandirea Evangheliei. In timpul starii de razboi, ei au scos o multime de copii evrei, din ghetouri, au predicat zilnic in multe adaposturi, si au fost arestati de multe ori pentru activitati crestine ilegale. Cel putin o data au fost pe puncul de a fi executati de un tribunal militar, care nu avea rabdare si intelegere pentru doi evrei crestini si pentru alti crestini care conduceau activitati crestine ilegale in timp ce Romania era la razboi. Familia Wurmbrand a fost iubita si respectata de multe personalitati din Biserica Ortodoxa Romana, fiind scapati prin interventia providentiala a redactorului-sef al ziarului “Universul”. Parintii Sabinei, doua surori si un frate au murit in timpul masacrelor Naziste. Deasemenea a fost omorat de Legionari, Isaac Feinstein, care era una din persoanele influente avand un rol esential in intoarcerea evreilor din Romania la Dumnezeu, si deasemenea a fost un factor important in convertirea familiei Wurmbrand. Viata lui in timpul acelei perioade este descrisa in cartea lui Wurmbrand “Isus pe ulita evreiasca” – Editura Stephanus.

La scurt timp dupa terminarea celui de-al II-lea razboi mondial, cand comunistii s-au instalat la putere (1945 – 1947) pastorul Richard Wurmbrand a tiparit si organizat o distributie riguroasa a un milion de Evanghelii in limba rusa, pentru trupele ruse care ocupasera Romania. In februarie 1948, fiind sub protectia diplomatica a Suediei, a fost rapit de pe strada de agentii guvernului comunist, si a disparut fara urma in infernul inchisorilor comuniste. In pregatire pentru un asa zis proces, a fost tinut timp de aproape trei ani intr-o celula, singur, si supus multor torturi, fiind condamnat la 25 de ani de inchisoare ca dusman al statului comunist. Procesul nu a fost niciodata tinut, el fiind supus torturilor pentru a-l face sa marturiseasca crime imaginate. A fost inchis timp de 14 ani in inchisorile comuniste in doua perioade, 1948 – 1956 si 1959 – 1964. in timpul anilor grei de inchisoare a reusit sa converteasca la credinta, ofiteri de rang inalt din fosta politie secreta, ofiteri care au ajutat probabil, la eliberarea lui in 1956. Sotia lui, Sabina a fost deasemenea inchisa in lagarul de munca de la Canalul Dunare-Marea Neagra timp de trei ani. In 1964, guvernul comunist, ca urmare a unei amnistii generale a permis familiei Wurmbrand sa fie rascumparata de crestini norvegieni cu suma de 10,000$. Cartile lui “Torturat pentru Cristos” si “Cu Dumnezeu in subterana” descriu aceste lucruri, in detaliu. Evenimentele care i-au adus recunoastere internationala in tarile din vest, nu au fost cuprinse in nici o carte si datorita acestui lucru sunt mentionate aici. Familia Wurmbrand soseste in decembrie 1965 in Oslo, capitala Norvegiei.

Neintelegand limba norvegiana, au vizitat in prima Duminica, Biserica Luterana Americana. Impresionati de libertatea religioasa, au inceput sa planga necontrolat pe durata intregului serviciu. Pastorul Myrus Knutson, liderul bisericii, din compasiune si-a deschis generos casa lui, pentru familia refugiata, in timp ce el verifica prin Ambasada Statelor Unite veridicitatea celor intamplate familiei refugiate despre suferinta si tortura la care au fost supusi. In urma verificarii, persoanele contactate de Knutson au raspuns “vrednic de incredere”, astfel Pastorul Wurmbrand a fost invitat sa vorbeasca in capela celei mai mari base NATO din Oslo. Intalnirea fusese deschisa pentru intrebari, astfel Colonelul Chaplain Cassius Sturdy l-a intrebat pe Pastorul Wurmbrand de ce cei din Vest ar trebui sau nu sa coexiste cu comunistii? Wurmbrand, de obicei foarte dramatic in comportament, a coborat repede de pe podium, a inhatat portofelul din buzunarul colonelelui si a spus: “Ti-am luat banii, banii tai sunt in buzunarul meu. Haide sa coexistam”. El a continuat mai departe: desigur comunistii doresc sa coexiste dupa ce au ocupat jumatate de glob. Este posibil sa nu fie nici o solutie pentru cancer, dar nimeni nu a decis sa coexiste cu cancerul si in felul acesta o acomodare cu comunistii nu este posibila. Orice hot ar dori sa coexiste cu politia, dar acest lucru este inacceptabil. Colonelul Sturdy s-a ridicat imediat in picioare si a spus: “Domnilor, sa trimitem acest om in America, sa fure toate portofelele comunistilor si sa le deschida ochii”.

Intr-adevar, imediat s-a organizat o colecta, si R. Wurmbrand a stabilit un itinerariu de o luna pentru a predica in estul Statelor Unite. A sosit singur in New York, cele mai multe intalniri avand loc in adaposturi militare si Pastorul Wurmbrand si-a programat imediat intoarcerea datorita lipsei de succes. S-a dus direct in Philadelphia pentru a-l vizita pe singurul prieten pe care il avea, un pastor crestin evreu. Acest pastor l-a descurajat in incercarea lui de a sta in Statele Unite, spunandu-i ca era prea batran si neputincios ca sa conduca o biserica, si, “tu nu vei fi capabil sa obti o crestere a salariului”, au fost ultimele lui cuvinte. El l-a rugat pe pastor sa-i arate putin Philadelphia. S-a intamplat in asa fel incat, in acea zi, era cel mai mare miting de sustinere a Vietnamului Comunist. Principalul vorbitor era un pastor prezbiterian care sustinea cu vehementa cauza comunistilor. Oprindu-se sa asculte din curiozitate, Pastorul Wurmbrand s-a dus direct la microfon strigand, “Nu stii nimic despre comunism! Eu sunt doctor in comunism! Ar trebui sa fi de partea victimelor comunismului, nu de partea tortionarilor”. “Cum adica esti doctor in comunism” a rasunat cu sarcasm replica pastorului. “Iata acreditarile pe care le am!” a raspuns Wurmbrand, scotandu-si camasa, aratand urmele adanci ale cicatricelor. Politia a l-a luat pe Wurmbrand deoparte, cerandu-i sa se imbrace, suficient pentru ziaristi sa faca fotografii dramatice si sa ceara interviuri. In ziua urmatoare in aproape toate ziarele importante din Statele Unite, si cateva din afara, pe prima pagina erau fotografii ale pastorului care aratau urmele torturilor, si cereri de interviuri, pe baza carora Pastorul Wurmbrand a trebuit sa-si amane intoarcerea, prelungindu-si astfel sederea in Statele Unite cu o luna si jumatate. A trebuit sa se intoarca pentru alte 3 luni de conferinte. In mai 1966 a depus marturie in fata Subcomisiei de Investigare a Administratiei Securitatii Statelor Unite. Marturia sa a fost pentru 3 ani de zile cea mai vanduta publicatie dintre toate documentele Guvernului Statelor Unite. Impreuna cu familia sa a emigrat in Statele Unite in noiembrie 1966.

Stabilita in America, familia Wurmbrand a fondat Misiunea Crestina pentru Lumea Comunista, actuala Vocea Martirilor, o organizatie pentru intreaga lume, avand ca scop sa ajute pe crestini persecutati de regimurile comuniste, si sa-i evanghelizeze pe comunisti. Activitatile organizatiei si conferintele lui Wurmbrand din multe tari au atras atentia intregii lumii asupra cauzei fratilor lor crestini, uitati. Mesajul lui Wurmbrand permanent, era: “Urati sistemele rele, dar iubiti-i pe persecutori si incercati sa-i castigati pentru Hristos”. O credinta profunda, o minte ascutita si o inteligenta nativa, toate combinate i-au dat o personalitate calda. Principiul lui era: “ajuta pe oricine, da-i oricui vine sa ceara de la tine, chiar daca nu-l poti ajuta decat cu putin”. Conducatorii crestini din intreaga lume l-au numit “martirul viu” si un “Pavel al cortinei de fier”. Pastorul Wurmbrand a vorbit in toata lumea libera si a acordat multe interviuri televizate. Un exemplu este aparitia lui uluitoare de o ora si jumatete la televiziune cu Madelaine Murray O’Hare, o ateista declarata, pe care a lasat-o fara replica. Initial el nu a fost invitat la dezbatere, dar a intrebat din public: “am calatorit prin toata lumea, si am vazut multe lucrari de binefacere, spitale crestine, orfelinate evreiesti, chiar si case de batrani budiste. Ai putea tu sa-mi dai un singur exemplu de institutie de binefacere ateista?”. O’Hare a tacut timp de 3 minute, dupa care Allan Burke moderatorul emisiunii l-a invitat sa ia parte la dezbatere. Din nefericire, O’Hare nu a fost de accord sa faca publica caseta video. Pastorul Wurmbrand a fost activ, a vorbit si a calatorit pentru misiune, pana la varsta de peste 85 de ani. In ultimii 5 ani a fost tintuit la pat datorita unei severe neuropatii a picioarelor contractata in timpul celor 3 ani de inchisoare intr-o celula izolata, cand a fost obligat sa stea in picioare ore interminabile si tinut in infometare. Richard Wurmbrand a murit la 92 de ani, in Torrance, California pe 17 februarie, 2001 ca urmare a unui stop respirator. Sotia lui a murit pe 11 august, 2000.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Richard_Wurmbrand

http://ro.wikipedia.org/wiki/Richard_Wurmbrand

Lasati un raspuns