Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Beatificarea a 522 de martiri în Spania: „Pe Dumnezeu nu-l putem iubi în rate”

„Să-l lăudăm pe Domnul pentru aceşti curajoşi mărturisitori ai săi! Prin mijlocirea lor să-i cerem să elibereze omenirea de orice violenţă!”: Papa Francisc a amintit cu aceste cuvinte, duminică, la „Angelus”, la încheierea Sfintei Liturghii, în Piaţa San Pietro, beatificarea a 522 de martiri spanioli, victime ale persecuţiei anticatolice din timpul războiului civil din Spania secolului trecut.

74 dintre noii Fericiţi sunt martiri din congregaţia “Fraţii Şcolilor Creştine”, prezentă şi în dieceza de Iaşi.

Ritul sacru de beatificare s-a desfăşurat duminică la Tarragona, fiind prezidat de card. Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.Numărul martirilor spanioli din secolul XX este mai mult decât impresionant. Pe 28 octombrie 2007 a avut loc la Roma o altă mare beatificare, cu 498 de martiri pentru credinţă, ucişi în aceleaşi circumstanţe. Alte cinci beatificări, celebrate între 1995-99, au ridicat la cinstea altarelor 65 de martiri spanioli. În 2001, au fost beatificaţi 233 de martiri, ucişi în timpul persecuţiei anticatolice din Spania, în timp ce alţi 8 martiri spanioli au fost beatificaţi în 2005. Beatificarea de pe 13 octombrie a.c. ridică la 1.512 numărul martirilor beatificaţi şi la 11, al celor canonizaţi.

Credincioşilor care au luat parte duminică la beatificarea de la Tarragona, Papa Francisc a transmis un video-mesaj, în care a subliniat că martirii n-au avut o iubire creştină în rate, ci după exemplul lui Cristos, „au iubit până la sfârşit”. Mesajul Papei a fost proiectat la începutul ceremoniei de beatificare, în jurul orei locale 12.00.

● „Cine sunt martirii? Sunt creştini care s-au lăsat cuceriţi de Cristos, discipoli care au învăţat bine ce înseamnă «să iubeşti până la sfârşit», iubire care l-a condus pe Isus până pe Cruce. Nu există iubirea în rate, o iubire cu porţia. Iubirea deplină. Şi când se iubeşte, se iubeşte până la sfârşit. Pe Cruce, Isus a simţit povara morţii, povara păcatului, dar s-a încredinţat în întregime Tatălui şi a iertat. Abia reuşea să vorbească, dar şi-a dat viaţa. Cristos ne «bate» în iubire. Martirii l-au imitat în iubirea până la sfârşit.

Spun Sfinţii Părinţi: «Să imităm martirii!». Trebuie să murim un pic pentru a ieşi dintru ale noastre, din egoismul nostru, din bunăstarea noastră, din trândăvia noastră, din tristeţea noastră, pentru a ne deschide lui Dumnezeu şi celorlalţi, mai ales faţă de cei nevoiaşi.

Să cerem mijlocirea martirilor pentru a fi creştini concreţi, creştini prin fapte şi nu prin cuvinte, pentru a nu fi creştini mediocri, creştini spoiţi cu creştinism dar fără substanţă. Ei nu erau spoiţi, erau creştini până la sfârşit. Să cerem ajutorul lor pentru a rămâne statornici în credinţă, pentru ca chiar şi în mijlocul greutăţilor, să fim ferment de speranţă şi protagonişti de fraternitate şi solidaritate”.

http://ro.radiovaticana.va/news/2013/10/13/beatificarea_a_522_de_martiri_%C3%AEn_spania:_%E2%80%9Epe_dumnezeu_nu-l_putem_iubi/rom-736957

Lasati un raspuns