Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Hramul parohiei româneşti din oraşul Boras, Suedia

Preasfinţitul Episcop Macarie al Europei de Nord împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi români şi suedezi, a săvârşit sâmbătă, 9 noiembrie 2013, Taina Sfintei Liturghii în oraşul Boras din sud-vestul Suediei, cu prilejul sărbătoririi hramului parohiei româneşti Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail.

În cuvântul de învăţătură Preasfinţitul Episcop Macarie a vorbit despre lucrarea slujitoare a Puterilor Cereşti dar şi despre viaţa pilduitoare şi lucrarea tămăduitoare a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina sărbătorit în această zi în calendarul creştin ortodox.

Preasfinţitul Episcop Macarie a apreciat frumoasa şi dinamica lucrare pastorală şi socială a preotului paroh Horaţiu Octavian Mureşan şi a credincioşilor din parohia românească din Boras. În perioada 18-27 iunie s-a desfăşurat la Boras, cu binecuvântarea şi susţinerea Preasfinţitului Părinte Macarie, prima ediţie a proiectului social intitulat „Familia parohială”. Proiectul a fost iniţiat de Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Arhangheli” din Boras, în colaborare cu Asociaţia românească „Unirea”. Ideea acestui demers a fost ca o serie de copii aflaţi în grija Centrului de plasament din Lupeni, judeţul Hunedoara, să beneficieze de o vacanţă de vară în vestul Suediei, obiectivul general fiind crearea unei legături de durată între comunitatea românească din această zonă şi copiii instituţionalizaţi din România.

Pe parcursul celor zece zile de vacanţă, invitaţii au făcut cunoştinţă cu familiile româneşti rezidente în Suedia, prezentându-li-se modul în care credinţa şi tradiţiile noastre îşi păstrează particularitatea în context scandinav. Nu în ultimul rând au fost vizitate numeroase obiective turistice şi locuri impresionante, în care regiunea de vest a Suediei abundă. Printre altele, Mănăstirea ortodoxă suedeză „Sfânta Treime” din localitatea Bredared; biserica de lemn cu pictură interioară din Hedared – un vestigiu cu o încărcătură istorică specială, datând din anii 1200-1500, fiind singurul de acest gen conservat în totalitate, Grădina zoologică din oraşul Borås”, Parcul pentru copii „Liseberg” din oraşul Göteborg şi altele.

Impactul acestui proiect social a fost unul deosebit. Numeroşi români din Suedia au răspuns apelului organizatorilor, implicându-se activ ca sponsori ai demersului sau ca voluntari în activităţile planificate. În viitor se doreşte continuarea şi de ce nu dezvoltarea acestui proiect social, care s- a dovedit a fi un bun liant şi catalizator pentru credincioşii parohiei ortodoxe române din Borås, în special, şi pentru comunitatea românească din vestul Suediei, în general.

http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=11215:hramul-parohiei-romaneti-din-oraul-boras-suedia&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns