Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Postul Crăciunului. 3 reţete de post din Oltenia

Ciorbă de praz acrită cu zeamă de varză

Avem nevoie de două fire de praz, un păstârnac, 50 de grame de ţelină, un kg de cartofi, fidea, zeamă de varză, o cutie mică de roşii decojite, sare, un morcov şi pătrunjel verde.

Prepararea nu îţi va da mari bătăi de cap. Prazul se taie rondele mici şi subţiri. Ţelina, păstârnacul, morcovul şi cartofii se taie cubuleţe.

Prazul, ţelina, păstârnacul şi morcovul se pun la călit în 4 linguri de ulei. După ce s-au călit, se adaugă aproximativ trei litri de apă. Lăsăm totul să fiarbă vreo 20 de minute, apoi adăugăm cartofii.

Zeama de varză se pune la fiert, separat. Când cartofii sunt pe jumătate fierţi, se adaugă roşiile şi zeama de varză caldă. Se mai lasă circa 10 minute, se adaugă fideaua şi sare, după gust. Se serveşte cu pătrunjel tocat mărunt.Ghiveci oltenesc de post

Avem nevoie de roşii coapte, ardei copţi, vinete coapte, sare, piper, ceapă, mix de legume, bulion, făină, ulei, foi de dafin, usturoi.

Vinetele se pun la copt pe plită, iar, după ce se coc, se curăţă şi se pun la scurs. După coacere, roşiile se decojesc şi se pun într-un vas cu piper şi ulei, la macerat. Într-un vas de lut, se pune ulei la încins pentru a căli foarte bine ceapa şi usturoiul. Bulionul, apa şi făina sunt amestecate până capătă consistenţa unei maioneze roşii.

Peste sosul de ceapă şi usturoi se adaugă vinetele coapte, ardeii copţi şi roşiile coapte. Se amestecă uşor. Apoi, turnăm apă şi lăsăm la fiert timp de 15 minute. Sosul cu făină, bulion şi apă se adaugă la final. Tot atunci punem foi de dafin şi mix de legume, după gust.

Prăjitură de mere cu glazură de cacao

Avem nevoie de o cană de mere rase, o cană de făină, o cană de zahăr, o cană de ulei, un plic praf de copt, scorţişoară, nuci, stafide (dacă vă plac), zahăr vanilat. Pentru glazură, ne trebuie 6 linguri de cacao, 6 linguri de zahăr, 6 linguri de apă şi 100 grame margarină.

Mai întâi încălzim puţin cuptorul.

Merele rase, zahărul, zahărul vanilat şi scorţisoara se pun într-un bol şi se amestecă bine. Adăugăm făina împreună cu praful de copt şi uleiul şi omogenizăm.

La 25 de minute după ce am pus cuptorul la încălzit, se pune compoziţia, care se lasă până se rumeneşte şi se desprinde uşor de pe marginile tăvii.

Pentru glazură, punem pe foc un ibric cu margarina şi apa. Când s-a topit margarina, adăugăm zahărul şi cacao, amestecând întruna. Glazura se adaugă atunci când s-a răcut prăjitura.

http://ro.stiri.yahoo.com/postul-cr%C4%83ciunului-3-re%C5%A3ete-post-din-oltenia-075400913.html

Lasati un raspuns