Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Postul Crăciunului. 3 reţete de post din Ardeal

Borş ardelenesc de post

Pentru această reţetă de post avem nevoie de doi dovlecei, o legătură de ceapă verde, 100 g mazăre, 1-2 frunze de varză, un ardei gras verde, un ardei gras roşu, un căţel de usturoi, doi morcovi, doi cartofi, o legătură de pătrunjel, borş, o legătură de leuştean verde, două linguri de ulei de măsline, o cană de suc de roşii, un praf de piper, două-trei fire de tarhon.

Toate zarzavaturile şi legumele se curăţă ţi se taie cubuleţe şi fideluţă. Se pune puţin ulei în oala de ciorbă şi se călesc uşor morcovul ras, dovleceii şi ceapa, după care se pun şi celelalte zarzavaturi să se înăbuşe bine.Se toarnă o ceaşcă de apă caldă şi se fierbe înăbuşit. Se pune sare şi piper şi se completează cu apă până la jumătatea oalei, se pune capacul şi se lasă să dea în câteva clocote. Separat se curăţă pătrunjelul şi leuşteanul, se spală şi se toacă mărunt. Verdeaţa tocată se pune în ciorbă împreună cu sucul de roşii.Cu câteva minute înainte de a opri ciorba, se adaugă  borşul  şi se ornează cu fire de pătrunjel verde, leuştean şi tarhon.

Ciorbă ardelenească de fasole cu tarhon

Avem nevoie de fasole uscată, ceapă, morcov, ţelină, ardei, bulion, ulei şi tarhon.

Fasolea se fierbe şi trebuie să avem grijă să scurgem de câteva ori apa în care a fiert. Separat, se curăţa şi se căleşte în ulei ceapa. Se adaugă ardeiul tocat şi morcovul şi ţelina, date pe răzătoarea mică. După ce toate s-au călit, se adaugă bulionul şi fasolea fiartă. Se toarnă apă, se potriveşte cu sare şi se lasă la fiert, la foc mic. Tarhonul mărunţit se adaugă când ciorba este aproape gata.

Prăjitură de post cu mere

Pentru această reţetă de post avem nevoie de 12 mere, 12 nuci măcinate, trei căni de făină, două căni de zahăr, o cană de ulei, o lingură de oţet, praf de copt şi mirodenii (scorţişoară, de exemplu).

Merele rase se amestecă cu zahărul, făina, uleiul, nucile măcinate, mirodeniile şi praful de copt stins în oţet. După ce totul s-a omogenizat şi a început să se întărească, punem compoziţia într-o tavă tapetată cu făină. Băgăm totul la cuptor şi ţinem focul iute primele cinci minute, apoi îl dăm ceva mai încet şi ţinem tava încă 30-35 de minute. Se serveşte rece.

http://ro.stiri.yahoo.com/postul-cr%C4%83ciunului-3-re%C5%A3ete-post-din-ardeal-060000057.html

Lasati un raspuns