Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Un preot catolic îsi declară public homosexualitatea

Preotul catolic Gary Meier a recunoscut public orientarea sa homosexuală, afirmând că nu a mai putut suporta ipocrizia în care trăia. Meier a spus că ar prefera să poată rămâne preot, însă își dă seama că acest lucru e puțin probabil.

În luna iunie 2012, Meier și-a anunțat enoriașii din Biserica „Sfinții Teresa și Bridget” din orașul american St. Louis că va lua o pauză „pentru a discerne la ce lucrare mă cheamă Dumnezeu”. La aproape un an de atunci, preotul în vârstă de 49 de ani a anunțat oficial că nu mai poate adera la poziția Bisericii Catolice privind homosexualitatea, scrie Religion News.„Am încercat de-a lungul anilor să împac tăcerea mea ca preot homosexual cu tonul tot mai vehement al Bisericii împotriva persoanelor gay. Dar n-am reușit. […] Am sperat că voi găsi o modalitate de a-mi păstra integritatea, rămânând în același timp o parte a ierarhiei bisericești, care e anti-gay, dar n-am reușit”, scrie Meier în cartea sa Voci Ascunse: Reflecțiile unui preot catolic gay.

Meier și-a publicat inițial cartea în mod anonim în 2011. Dar săptămâna trecută a republicat-o cu numele său pe copertă. Din cauza acestui gest, Meier își riscă poziția preoțească. Preoții activi în slujire rareori își declară orientarea sexuală; conform preotului iezuit James Martin, editor la revista America, doar doi sau trei preoți din SUA au declarat public faptul că sunt homosexuali.

„Există sute, dacă nu chiar mii de preoți celibatari gay care lucrează în Biserica Catolică astăzi, care sunt iubiți de enoriași”, afirmă Martin. „Și există numeroase motive pentru care aproape toți se simt incapabili să fie onești. Fie nu se simt împăcați cu ei înșiși, fie li se spune în mod explicit de către superiori să nu vorbească despre acest aspect”, adaugă el.

Biserica Catolică nu are o poziție oficială cu privire la preoții gay, însă în 2005, Vaticanul a interzis accesul persoanelor „cu profunde tendințe homosexuale” la preoție. Catehismul Bisericii numește actele homosexuale fapte „depravate” și „intrinsec dereglate”, întrucât „închid actul sexual față de darul vieții”. Dar catehismul afirmă, în același timp, că persoanele homosexuale „trebuie acceptate cu respect, compasiune și sensibilitate”.

Meier afirmă că și-ar dori să rămână preot, dar știe că acest lucru e puțin probabil. „Ca să fii preot și să activezi în slujire nu poți spune lucrurile pe care le spun eu”, a afirmat el. „Nu cred că voi mai primi vreun cec de salariu de la arhidieceză”, a conchis el.

http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Un-preot-catolic-isi-declara-public-homosexualitatea-10380.html

 

Lasati un raspuns